Időjárás

Óriási fordulatot vesz az időjárás – kiderül, mit hoz a zsákban Sándor, József, Benedek

Migránslázadás: napról napra megbukik a nyílt társadalom eszméje a francia utcákon

Tetemes károkat okozott Franciaország-szerte a napokig tartó migránslázadás. A kormány ugyan megtéríti az elszenvedett károkat, a társadalmi gondok azonban ezzel nem szűnnek meg. Az M1-nek nyilatkozó elemző szerint a nyílt társadalom eszméje napról napra megbukik a francia utcákon.

Továbbra is rengeteg a rendőr az utcákon Párizsban. A törékeny nyugalomra vigyáznak, és miközben az emberek próbálnak visszatérni a megszokott életükhöz, a feszültség még a levegőben van.

Kapcsolódó tartalom

Június 27-én a francia nagyvárosok lángba borultak, miután egy rendőr lelőtt közúti igazoltatás közben egy ellenállást tanúsító algériai származású fiatalt Párizs északnyugati negyedében, Nanterre-ben. A polgárháborút idéző hangulat valóságos migránslázadásba fordult, az erőszak ugyanis azokból a negyedekből indult ki, amelyek többségében észak-afrikai muzulmán vallású bevándorlók laknak.

Kapcsolódó tartalom

Allah akbar! (Allah a leghatalmasabb) kiabálták a fiatalok a rombolás közben  – látható a közösségi médiában terjedő felvételeken. A Magyar Nemzet több ilyen videót is összegyűjtött, ahol migráns hátterű fiatalok törnek-zúznak a francia utcákon.

Az M1-nek nyilatkozó franciákat megrázta a migránslázadással járó elképesztő pusztítás.

Kapcsolódó tartalom

„Hatalmasak a károk. Sokan húztak hasznot a zavargások alatt, boltokba törtek be, kifosztották azokat, súlyosan megkárosítva a kereskedőket. Az államnak kellene lépnie, hogy megakadályozza a hasonló eseteket. Az emberek nem tudnak lenyugodni a történtek után” – mondta egy francia nő.

Felgyújtottak mindent

A jellemzően migrációs hátterű fiatalok felgyújtottak mindent, ami az útjukba került. Súlyos károk keletkeztek a középületekben, azaz minden olyan létesítményben, amiben a bevándorlók a többségi francia államot látják, a nyugati társadalmat, amelyet megvetnek és amibe nem hajlandók integrálódni.

Kapcsolódó tartalom

A páratlan pusztítást 45 ezer rendőr próbálta megfékezni, de így is a napokig tartó migránslázadás során ezer üzletet rongáltak meg, közel ötszáz dohányboltot, négyszáz banképületet, bevásárlóközpontokat, sportüzleteket.

Kapcsolódó tartalom

„Van aki megúszta azzal, hogy betörték a kirakatát, és miután ezt helyreállította, ismét működhet. De vannak olyan vállalkozók, akiknek mindenük leégett. Én csak azt mondom, a mérhetetlen erőszak és ostobaság felesleges volt és teljesen értelmetlen” – fogalmazott Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, aki bejelentette, hogy a károsultak adókedvezményt is kapnak.

Egykori francia gyarmatról érkeztek

A migránslázadás résztvevői az egykori francia gyarmatokról érkeztek, illetve azok leszármazottai – mondta Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en, hozzátéve, a bevándorlók közül sokan nem tekintik magukat a francia társadalom részének, az integráció megakadályozásában pedig nagy szerepet játszanak azok az NGO-k, amelyeket Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok szervezete támogat.

Kapcsolódó tartalom

„Ő támogatja a bevándorlást, mert azzal fel lehet hígítani népeket, csak azt látjuk, hogy

nem valósulhat meg ez a nyílt társadalom eszméje, hiszen hiába keverik össze Franciaországban is a népeket, egyszerűen nem akarnak beilleszkedni ezek a bevándorlók, meg akarják tartani a saját vallásukat, kultúrájukat, hagyományaikat, és ezáltal párhuzamos társadalmakat hoznak létre, ott élnek, de nem a nagyobb közösség részeként”

– hangsúlyozta Párkányi Eszter, aki úgy fogalmazott a nyílt társadalom eszméje napról napra megbukik a francia utcákon.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Yoan Valat

Ajánljuk még