Aktuális

Életműdíjat kap George Lucas a Cannes-i Filmfesztiválon

Európa Tanács: A média elleni támadások alááshatják az emberi jogokat

Az újságírók elleni célzott verbális támadások, amelyek túlmutatnak a médiának címzett jogos kritikán, elrettentő hatással járhatnak, és alááshatják az emberi jogok érvényesülését – foglalt állást csütörtökön Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

Közleményében Mijatovic bejelentette, hogy a hétvégén megjelent, a finn kormányt kritizáló újságcikke miatt online bántalmazás éri Ida Erämaa finn újságírót, a neki címzett üzenetek fizikai és szexuális erőszakkal is fenyegetnek.

Megjegyezte: számos tisztségviselő személyes megjegyzéseket is tett az újságíróra a közösségi médián keresztül, az emberi jogi biztos véleménye szerint „nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy újságíróként hiteltelenítsék”.

„Aggodalommal követem az Ida Erämaa ellen indított lejárató kampányt. Ez a súlyos eset nem maradhat szankcionálás nélkül. A fenyegetéseket ki kell vizsgálni és el kell ítélni” – fogalmazott.

Mijatovic aláhúzta: a gyűlöletbeszéd nem védett beszédforma. A közéleti személyiségeknek, köztük a politikusoknak és a magas rangú tisztségviselőknek kötelességük és felelősségük is tartózkodni a gyűlöletbeszéd és a megbélyegző nyelvezet használatától. Egyértelműen el kell ítélniük az ilyen beszéd használatát. A gyűlöletbeszéd eltűrése, az online zaklatásról való hallgatás vagy a gyenge reakció az ilyen viselkedés elnézésének tekinthető, ami viszont további verbális és fizikai erőszakhoz vezethet – hívta fel a figyelmet.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította a finn hatóságokat, hogy egyértelműen ítéljék el az Erämaa elleni lejáratókampányt és minden erőszakos online fenyegetést. Vizsgálják ki az esetet, és adjanak meg számára minden szükséges segítséget” – zárta közleményét Dunja Mijatovic.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még