Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Oroszország csecsen harcosokkal és elítéltekkel töltené be a Wagner által hagyott űrt

| Szerző: hirado.hu
A Jevgenyij Prigozsin vezette, nagy harcértékkel bíró Wagner-csoport kiválása érzékenyen érintette az orosz hadsereget. A moszkvai vezérkar sajátos megoldást talált ki a pótlásukra.

A moszkvai védelmi minisztérium azt tervezi, hogy nagyságrendekkel több csecsen harcost és elítéltet küld a frontra annak érdekében, hogy így töltse be a Wagner zsoldoscsapat kivonulása utáni űrt. Ez azért is kulcsfontosságú, mert a Kreml mindenáron el akarja kerülni a teljes mozgósítást – számolt be a Bloomberg európai hírszerzési forrásokra hivatkozva.

A hírügynökség forrásai kiemelték,

a csecsenek és az elítéltek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek elfogadhatóbb alternatívát jelentenének a teljes mozgósítással szemben.

A Kreml tavaly szeptemberben részleges mozgósítást jelentett be az ukrán csapatok ellentámadására válaszolva, majd az orosz hatóságok október 31-én bejelentették annak befejezését. Egyes feltételezések szerint ugyanakkor titokban folytatódott a mozgósítási folyamat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Ramzan Kadirov csecsen katonai vezetővel beszélget (Fotó: MTI/EPA/Alekszej Nikolszkij)

Kapcsolódó tartalom

A Bloomberg szerint az ukrán előrenyomulás Bahmut külvárosánál, valamint a Wagner-katonák május végi kivonulása a városból arra késztette Moszkvát, hogy nagy erőket összpontosítson az területre. Ez azonban azzal fenyeget, hogy emberhiány alakul ki Dél-Ukrajna egyes megszállt részein.

Az korábban is köztudott volt, hogy az oroszok engedélyezték a Wagner számára, hogy börtönökben is toborozzon embereket, akiknek azt ígérték, hogy fél frontszolgálat után eltörlik a hátralevő büntetésüket.

Most azonban úgy néz ki, hogy a reguláris erők is ehhez az „eszközhöz” folyamodhatnak, és a fegyenceket különleges rohamosztagokban vethetik majd be.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Ramzan Kadirov lövészeti tudását mutatja be egy lőtéren magánhadseregének tagjai előtt szülőfalujában, a csecsenföldi Csentorojban. Hadseregét hivatalosan terrorizmusellenes osztagként ismerik, de katonáit mindenki „kadirovci” (Kadirov emberei) néven emlegeti. Ramzan Kadirov 1976. október 5-én született Csentorojban. 2006. március elején lett Csecsenföld miniszterelnöke és a Kadirovszki néven ismert csecsen milícia vezetője (Fotó: Kadirov sajtóiroda/Getty Images)

Ajánljuk még