Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Megérkezett Thaiföldre egy elhanyagolt, beteg elefánt Srí Lankáról

Megérkezett Thaiföldre egy beteg elefánt, amelyet azután szállítottak haza repülővel Srí Lankáról, hogy a két ország között diplomáciai vita alakult ki rossz bánásmód gyanúja miatt – írta a Bangkok Post című thaiföldi napilap hétfőn.

Az elefánt jelenleg karanténban van az ország északi részén található különleges központban.

A 29 éves Szak Szurint több hónapos előkészületek után vasárnap szállították át Colombóból Csiangmajba egy Iljusin IL-76 típusú orosz teherszállító repülőgéppel. Az elefántot hetekig képezték arra, hogy be tudjon menni ketrecébe, és ott órákon át türelmesen várakozzon.

A hatórás úton két állatorvos és négy elefántgondozó vigyázott rá.

Hazájában Varavut Szilpa-arcsa thaiföldi környezetvédelmi miniszter fogadta a négytonnás állatot. Elmondta: Thaiföld 700 ezer dollárt költött az elefánt hazaszállítására. Szak Szurint az állatorvosi vizsgálatot követően rendőri védelem mellett átszállították a hetven kilométerre található lampangi elefántvédelmi központba.

Kapcsolódó tartalom

Az elefántbikát 2001-ben ajánlották fel a thaiföldi hatóságok Srí Lankának, de Thaiföld 2022-ben követelte hazaszállítását, miután felmerült a gyanú, hogy elhanyagolták és rosszul bántak vele a Srí Lanka déli részén található buddhista templomban, ahol élt. Az elefánt nagyon szenvedett, és kelések borították, amikor a Srí Lanka-i kormány novemberben átvette a felügyeletét a templomtól.

Szak Szurin sorsára annyian kíváncsiak, hogy a jövőben rendszeresen élő felvételeket sugároznak róla a Facebookon.

A harmincnapos karantént követően az állatot összeengedik a többi elefánttal. Egyelőre nem tudni, hogy visszakerül-e valaha Srí Lankára, ahogy azt a colombói kormány szeretné.

A thaiföldi kormány úgy döntött, hogy nem küld több elefántot külföldre, és diplomáciai képviseletei ellenőrzik, hogy a különféle országokban élő elefántjai milyen körülmények között élnek.

Ajánljuk még