Rendkívüli

Kilenc gyanúsított ellen emeltek vádat Kanada történetének legnagyobb aranylopási ügyében

Rendőröket lincseltek meg a zavargók Marseille-ben

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

| Szerző: hirado.hu
A június 27-e óta tartó franciaországi zavargások során június 30-án, az esti órákban súlyosan megsebesítettek két szolgálaton kívüli rendőrt Marseille-ben. Az egyiküket életveszélyes állapotban szállították kórházba. „Vad hordákkal állunk szemben” – írta az esetről Twitter-bejegyzésében az egyik rendőri szakszervezet polgárháborút idéző nyilatkozatában.

Húszfős csoport rohanta meg azt a két, szolgálaton kívüli rendőrt, akik egy személyautóval hazafelé tartottak Marseille-ben.

A rendőrök útját egy lángoló szemetes keresztezte

a kikötőváros 1. kerületében. Az egyikük kiszállt a járműből, hogy szabaddá tegye az utat – számol be a Le Figaro. A

zavargók egy csoportja ekkor felismerte

a két szolgálaton kívüli rendőrt, akiket mintegy húsz személy megtámadott és erőszakosan bántalmazott – közölte egy rendőrségi forrás.

 

Bottal ütik a húsz lincselő nyomát

Gérald Darmanin belügyminiszter, aki a TF1 francia köztelevízió híradójának vendége volt, péntek este az esetről elmondta: „zaklatták és a még földön fekve is verték őket, mint a kutyákat, erre nincsenek más szavak!”

Kapcsolódó tartalom

Az egyik rendőrnek eltört az állkapcsa, a másodikat pedig több késszúrás is érte. Egyikük hosszú percekig eszméletlen maradt – idézi a 20minutes.fr Dominique Laurens marseille-i ügyész sajtóközleményét. Ennek a rendőrnek „a szemürege is eltört, és a csuklóján szúrt sebet találtak”, miután az áldozatokat kórházba szállították.

Az egyik rendőrön életmentő beavatkozást kellett végrehajtani.

A támadókat még keresik. Egyelőre nem történt az ügyben letartóztatás – közölte szombaton a Le Figaro. Az ügyben köztisztviselő meggyilkolásának kísérlete miatt indult nyomozás Marseille-ben.

Rendőrszakszervezet: „háborúban állunk”

„Vademberek lincselték meg őket” – a nicematin.com és a 20minutes.fr szerint így fogalmaz az Alliance, az egyik legnagyobb rendőrszakszervezet a Twitteren közzétett bejegyzésében. A rendőrbiztosok szakszervezete, az SCPN támogatását fejezte ki a Twitteren, kiemelve, hogy „egyikük akár az életét is veszíthette volna”.

Az Allaince Facebook-odalán megtalálható közleményében nem tér ki a konkrét esetre.) Az elkeseredett hangú nyilatkozat ugyanakkor az eset kapcsán kijelenti, hogy

határozott fellépés szükséges a „vad hordákkal” szemben, mivel a kérés, felszólítás nem hat rájuk.

 

Kapcsolódó tartalom

A polgárháborús hangvételű dokumentum kijelenti: a rendőrség harcban áll a „kártevőkkel”, és azt is kijelentik:

„háborúban állunk”. Ha a kormányzat tovább késlekedik, holnap már „ellenállásba” szorulunk

– figyelmeztet a szakszervezet.

Tûzoltók egy kifosztott cipõboltnál Marseille-ben 2023. július 1-jén, a nanterre-i incidens után négy nappal. Felháborodottan fosztogatnak. Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

 

Több Twitter-hozzászóló is „lázadásnak” minősítette a szakszervezet nyilatkozatát. A rendőrökkel eközben mind a szakszervezet honlapján, mind a közösségi oldalakon

százával fejezik ki szolidaritásukat, támogatásukat a franciák.

(Kiemelt kép: Az előző éjjel elkövetett vandalizmus nyomait nézik járókelők Marseille-ben 2023. július 1-jén- Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Ajánljuk még