Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Kína komolyan megvizsgálta a totális hadviselés lehetőségét

| Szerző: hirado.hu
Régóta a levegőben lóg, hogy valamilyen formában regionális konfliktus törhet ki a Dél-kínai-tengeren Kína és az Egyesült Államok között. Az ázsiai óriás hadserege ezúttal azonban azt az esetet vizsgálta meg, amikor a regionális konfliktus totális háborúvá eszkalálódik. Kína olyan fegyverek kifejlesztésén dolgozik, amelyek képesek áthatolni az amerikai védelmi hálózatokon, több kínai kutató ugyanis azon a véleményen van, hogy ha a háborút nem lehet elkerülni, akkor azt az Egyesült Államok területeire kell vinni.

A kínai hadsereg nemrégiben új fegyvereket, valamint egy totális háborús forgatókönyvet tesztelt, mivel – a projektben részt vevő tudósok szerint – az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjét érte el az Egyesült Államokkal a konfliktus kirobbanásának kockázata – írta meg a South China Morning Post angol nyelvű hongkongi napilap.

Kapcsolódó tartalom

A totális háború azt jelenti, hogy egy nemzet minden rendelkezésre álló erőforrását és erőfeszítéseit a háború megnyerésére mozgósítja. Ez nemcsak a hadsereget, hanem a polgári lakosságot és a gazdaságot is érinti, ahogyan az az első és a második világháborúban történt – magyarázta a lap.

Mint írta, Kínában a hagyományos fegyverek teljesítményértékelése számítógépes hadijátékokat és terepgyakorlatokat foglal magában. Ez főként a fegyverek harci képességeinek értékelésére összpontosít egy regionális konfliktusban, például két vagy több külföldi repülőgép-hordozó csoport közvetlen beavatkozására Tajvan körül vagy a Dél-kínai-tengeren.

Ezúttal azonban olyan esetet vettek górcső alá, amikor a regionális konfliktus totális háborúvá eszkalálódik, és amely „világvége szcenáriót” a haditengerészet tudósai a Z betűvel jelölték.

A Z háború forgatókönyvét először a Chinese Journal of Ship Research című folyóiratban megjelent tanulmányban hozták nyilvánosságra ebben a hónapban.

A dolgozatban ugyan egyetlen ország sincs megnevezve ellenségként, bizonyára azonban nem véletlen, hogy a „kitalált” ellenséget kék szövetségnek nevezték a tanulmányban, feltételezett haderőnek pedig Arleigh Burke osztályú rombolói voltak, mint az amerikai haditengerészetnek és szövetségeseinek.

Kapcsolódó tartalom

A témával kapcsolatban a South China Morning Post felidézte Rodrigo Duterte korábbi Fülöp-szigeteki elnök hétvégén elmondott szavait is, miszerint „ha egy egytől tízig terjedő skálán helyezném el egy közelgő háború lehetőségét, akkor a jelenlegi helyzetet a 7-esre tenném”.

Ennél is aggasztóbb, hogy a lap szerint

több kutató azt javasolta, hogy ha a háborút nem lehet elkerülni, akkor azt az Egyesült Államok területeire kell vinni. Ezzel kapcsolatban azt írták, már vagy bevetésre készen áll vagy legalábbis fejlesztés alatt áll néhány olyan fegyver, például hiperszonikus rakéták és nukleáris meghajtású torpedók, amelyek képesek áthatolni az amerikai védelmi hálózatokon.

Nem kell azonban rögtön a világ pusztulását okozó atomkatasztrófától rettegni. Egy, a kutatásban részt vevő, neve elhallgatását kérő informatikus a hongkongi lapnak kifejtette: szokatlan, hogy a katonai kutatók a legrosszabb forgatókönyveket vizsgálják, hogy segítsenek a haderőnek jobban megérteni erősségeiket, gyengeségeiket és korlátaikat.

Azzal, hogy a haderőnemek a világvége forgatókönyvek alapján értékelik harci képességeiket, bemutathatják felkészültségüket, és elrettenthetik a potenciális ellenfeleket attól, hogy olyan konfliktusokban vegyenek részt, amelyek ilyen katasztrofális kimenetelűek lehetnek – mondta a kutató a South China Morning Postnak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Egy Cseng Kung osztályú tajvani fregatt rakétát lő ki az évenkénti Han Kuang hadgyakorlaton a tajvani Jilanban 2022. július 26-án (Fotó: MTI/EPA/Tajvani Nemzetvédelmi Minisztérium)

Ajánljuk még