Időjárás

Visszatér a nyári idő, mutatjuk, hány fok várható

Zavargások törtek ki Brüsszelben a Franciaországban lelőtt tinédzser halála miatt

Zavargások törtek ki Brüsszelben a Franciaországban, a rendőrök által kedden lelőtt tinédzser halála miatt, a belga fővárosban tíz embert előállítottak – tájékoztatott a La Libre Belgique címú francia nyelvű belga napilap internetes oldalán csütörtökön.

A beszámoló szerint a zavargások résztvevői Brüsszel belvárosában autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A megrongált buszok ablakai betörtek, egy személyautó teljesen kiégett.

A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt, az Anneessens nevű metrómegállót lezárták, miután az oda érkező szerelvényt is megrongálták a megmozdulás résztvevői. Közölték:

a főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más, az utcán található tárgyakkal dobálták meg őket.

Ilse Van de Keere, a kerületi rendőrkapitányság szóvivője közölte, a délután folyamán a zavargáson való részvételre felszólító üzenetek keringtek a közösségi oldalakon, hasonlóan a Franciaországban zajló eseményekhez. Brüsszel belvárosának több utcáján még mindig zajlanak a fiatalok és a rendőrség közötti összecsapások – tájékoztatott.

Kapcsolódó tartalom

A belga napilap beszámolója szerint a rongálással és gyújtogatással járó megmozdulás Brüsszel belvárosából átterjedt a főváros déli pályaudvarának környékére, továbbá több másik kerületben is rendőrökre támadtak a feldühödött fiatalok. A randalírozók autókat és kirakatokat rongáltak meg, kukákat gyújtottak fel. A lángokat sikerült megfékezni – közölték.

A cikk idézte Vincent De Wolfot, Brüsszel Etterbeek nevű kerületének polgármesterét, aki üzenetében elítélte a zavargásokat, amely a belga főváros negyedeibe költöztette a több francia városban tomboló erőszakot.

Kedden, Párizs Nanterre nevű elővárosában egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban.

A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.

A megölt fiú emlékére csütörtök délután rendezett meneten rendőrségi források szerint 6200-an vettek részt Nanterre-ben. A békés tüntetés a kora esti órákban káoszba torkollott, miután a felvonulók egy része randalírozni kezdett, barikádokat emelt, pirotechnikai eszközöket gyújtott, majd autókat borogatott és gyújtott fel, miközben a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még