Aktuális

Kajak-kenu világkupa: Kopasz Bálint aranyérmes K-1 500 méteren

Megkezdték a só felvásárlását a dél-koreaiak, mert rövidesen az óceánba eresztik a fukusimai atomerőmű hűtővizét

Megkezdték a tengeri só és más tengeri termékek felvásárlását a dél-koreaiak attól való félelmükben, hogy Japán hamarosan az óceánba engedi a fukusimai atomerőmű kezelt radioaktív szennyvizét.

A kereslet kielégítésére a kormány a központi készletekből július 11-ig napi 50 tonna sót bocsát a fogyasztók rendelkezésére a piaci árnál 20 százalékkal olcsóbban.

A hatóságok azt is közölték, hogy szoros figyelemmel követik a sófarmokat a radioaktivitás mértékének esetleges növekedése miatt. Dél-Koreában a Fukusimához közeli japán keleti partvidékről nem engedélyezik a tenger gyümölcseinek importját.

Kapcsolódó tartalom

Japán a 2011-es földrengés és cunami következtében megsérült fukusimai atomerőműben használt több mint 1 millió tonna hűtővíztől akar a közeljövőben megszabadulni, ám Dél-Koreában és Kínában aggodalommal figyelik az előkészítés és a közelgő végrehajtás folyamatát.

Japán többször is igyekezett megnyugtatni a nemzetközi közvéleményt, hogy a víz biztonságos, mivel a legtöbb izotópot kiszűrték belőle, ám nyomokban tartalmaz tríciumot, egy hidrogénizotópot, mivel azt nagyon nehéz elválasztani a víztől.

Kapcsolódó tartalom

A térségbeli halászok és fogyasztók Japánban és az egész régióban aggódnak. Ennek egyik jele az is, hogy Dél-Koreában kilószámra veszik a sót, s egyes helyeken már hiánycikk. Ráadásul a készletek felhalmozása a kedvezőtlen időjárás és a termelés visszaesése mellett jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a só ára két hónap alatt 27 százalékkal emelkedett

Ajánljuk még