Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

Lezsák Sándor Türkmenisztánba látogatott

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Sultan Raev, a Türk Kultúra Nemzetközi Szervezete (TÜRKSOY) főtitkárának meghívására Asgabatban részt vett a szervezet 30 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepi rendezvénysorozat zárókoncertjén – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

Szilágyi Zoltán beszámolt róla, hogy Lezsák Sándort szerdai, türkmenisztáni látogatása során fogadta Dunyagozel Akmuhammedovna Gulmanova, Türkmenisztán Medzsliszének elnöke, akivel a kétoldalú kapcsolatok, és azon belül is a parlamenti együttműködés lehetőségeinek, valamint az oktatási kooperációnak a kérdéseit tekintették át.

Kapcsolódó tartalom

A közlemény szerint Lezsák Sándort fogadta Vepa Hajiyev türkmén külügyminiszter-helyettes is, akivel a találkozó során megvitatták a magyar-türkmén kétoldalú együttműködés aktuális kérdéseit politikai, diplomáciai, kulturális és humanitárius területeken. Egyetértettek abban, hogy a legmagasabb szintű találkozók hozzájárulnak a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez, s hangsúlyozták Orbán Viktor miniszterelnök június elején tett hivatalos látogatásának szerepét – írták.

A tájékoztatás szerint Vepa Hajiyev kiemelte, hogy erősíteni szeretnék a parlamentközi együttműködést a magyar Országgyűléssel.

Megállapítást nyert, hogy lépésről-lépésre fejlődik a két ország együttműködése kulturális, humanitárius és különösen oktatási téren” – írta az Országgyűlés sajtófőnöke.

Szilágyi Zoltán kitért arra is, hogy Gahryman Rozyyev, a türkmén parlament alelnöke Lezsák Sándornak munkavacsorát adott, amelyen további egyeztetéseket folytattak a kétoldalú együttműködés lehetőségeiről.

Az Országgyűlés alelnöke tárgyalt Sultan Raevvel, a TÜRKSOY főtitkárával is, akivel a kulturális együttműködés folyamatban lévő projektjeit tekintették át. Lezsák Sándor találkozott továbbá Akmirat Rejebovval, a Petőfi-műfordító verseny türkmén győztesével és családjával – olvasható a közleményben.

Ajánljuk még