Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

Dél-Afrika: A Putyinnal szembeni nemzetközi elfogatóparancs ellenére megtartják a BRICS-országok csúcstalálkozóját

A dél-afrikai elnöki hivatal csütörtökön bejelentette, hogy az előzetes terveknek megfelelően Johannesburgban rendezik meg a BRICS országcsoport augusztusi csúcstalálkozóját, annak ellenére, hogy a Dél-afrikai Köztársaság tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC), így köteles lenne letartóztatni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha személyesen megjelenik az eseményen.

Vincent Magwenya, az elnöki hivatal szóvivője megerősítette, hogy a BRICS-csúcstalálkozóra a Dél-afrikai Köztársaságban kerül sor, de arról nem kívánt nyilatkozni, hogy az orosz államfő személyesen részt vesz-e a rendezvényen.

Kapcsolódó tartalom

A csoportot Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotja, és mindegyikük vezetője meghívást kapott az augusztus 22-én kezdődő háromnapos rendezvényre.

Dél-afrikai tisztségviselők a múlt hónap végén azt mondták, hogy a BRICS-országok fontolgatják a csúcstalálkozó áthelyezését Kínába, amely nem tagja az ICC-nek.

A hágai székhelyű ICC márciusban adott ki elfogatóparancsot az orosz elnök ellen ukrajnai gyermekek Oroszországba, majd Fehéroroszországba deportálása miatt.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök június 17-én találkozott Putyinnal Oroszországban.

Kapcsolódó tartalom

Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter kedden közölte: Putyin még nem válaszolt a meghívásra, amelyet azelőtt küldtek el neki, hogy az ICC március 18-án vádat emelt ellene.

Pandor szerint Hszi Csin-ping kínai elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök részt kíván venni a találkozón.

Ajánljuk még