Rendkívüli

Sulyok Tamás a Fidesz–KDNP államfőjelöltje

Chile vette át ideiglenes jelleggel a Csendes-óceáni Szövetség elnökségét Mexikó és Peru politikai vitája miatt

Chile vette át ideiglenesen a Csendes-óceáni Szövetség elnöki tisztségét szerdán Mexikó és Peru vitája miatt.

A döntésre azt követően került sor, hogy Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő közölte: nem hajlandó átadni a Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru kereskedelmi társulását jelentő szervezet soros elnöki tisztségét Perunak, de azt elfogadta, hogy ideiglenesen Chile vegye át.

Alberto van Klaveren chilei külügyminiszter közölte: hazája egy hónapig fogja ellátni az ideiglenes elnökséget. Hangsúlyozta, hogy Chile elismeri Peru jogát a soros elnökséghez.

„Elvállaltuk a közvetítő szerepet a helyzet rendezése érdekében” – tette hozzá.

López Obrador még májusban úgy foglalt állást, hogy Mexikó nem kér sem a kereskedelmi, sem a gazdasági kapcsolatokból Peruval, amíg a szerinte hatalombitorló Dina Boluarte elnök hatalmon van. Mexikó egyben ismételten támogatásáról biztosította a hatalomból eltávolított Pedro Castillo volt perui elnököt.

Kapcsolódó tartalom

A perui parlament nem sokkal korábban nemkívánatos személlyé nyilvánította López Obradort. Ezt azzal indokolták, hogy a mexikói államfő megpróbált beavatkozni az ország belügyeibe Castillo megbuktatását követően. Peru hasonló döntést hozott februárban Gustavo Petro kolumbiai elnökkel kapcsolatban is, aki hasonló bírálatokat fogalmazott meg a jelenlegi perui elnökről.

Dina Boluarte korábbi perui alelnököt december elején bízták meg az államfői tisztség betöltésével,

miután államcsíny gyanúja miatt a perui parlament felmentette hivatalából Castillót, akit később őrizetbe is vettek, mivel fel akarta oszlatni a dél-amerikai ország törvényhozását, hogy rendeleti úton kormányozhasson.

Ezt a perui parlament puccskísérletnek minősített, és a történtek nyomán országszerte tiltakozások törtek ki. A biztonsági erők és a Castillo-párti tüntetők közötti összecsapásokban hivatalos adatok szerint két hónap alatt legalább 67 ember vesztette életét.

Kiemelt képen Alberto van Klaveren chilei külügyminiszter (Fotó: EPA/Justin Lane)

Ajánljuk még