Időjárás

Az ország egyes részein 24–25 fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Több százan haltak éhen Etiópiában március óta

Legalább hétszázan éhen haltak az észak-etiópiai Tigré tartományban március óta, miután az ENSZ és az Egyesült Államok felfüggesztették a térségbe szánt élelmiszersegélyek szállítását – közölték a helyi hatóságok kedden.

A világszervezet és Washington márciusban első lépésként még csak a Tigrébe, júniusban azonban már az egész Etiópiába irányuló búzaszállítmányok szállítását felfüggesztette, miután rendszerszintű visszaélések nyomaira bukkantak.

A 115 milliós Etiópiában 20 millióan éheznek. Tigrében a lakosság 90 százaléka, 5,4 millió fő szorul élelmiszersegélyekre.

„Egészen válságos a helyzet Tigrében” – közölte Gebrehiwot Gebregziaher, a tigréi katasztrófavédelmi hatóság igazgatója. Hozzátette: március óta a hatóságok a tartomány hét zónájából háromban 728 alkalommal regisztráltak éhezés miatti halálesetet.

Kapcsolódó tartalom

Habár az amerikai segélyszolgálatok márciusban még azt közölték, hogy elegendő élelmiszerkészlet áll rendelkezésre, Tigré északnyugati térségében regisztrálták az éhezés miatti halálesetek csaknem felét. Ebbe a régióba több ezren menekültek a két évig tartó, novemberben tűzszüneti megállapodással befejeződött polgárháború kegyetlenségei elől. Tigrében jelenleg száznál is több menekülttábor működik.

Az élelmiszersegélyek márciusi felfüggesztése óta 165 belső menekült halt meg a tigréi menekülttáborokban – derült ki a tigréi Mekelle Egyetem menekültekkel foglalkozó kutatócsoportjának elemzéséből.

2022 áprilisa és 2023 áprilisa között 196 százalékkal nőtt az alultápláltság miatt kórházi kezelésre szoruló gyerekek száma Tigrében – derült ki az ENSZ jelentéséből.

Washington visszautasította az élelmiszersegélyek további szállítását az afrikai országba, amíg le nem zárul az etióp kormánnyal közösen folytatott vizsgálat, miközben az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) külön nyomozást rendelt el az eltűnt segélyek ügyben.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még