Rendkívüli

Sulyok Tamás a Fidesz–KDNP államfőjelöltje

Közel háromezer embert vettek őrizetbe embercsempészet és online bűnözés miatt

Több mint 2700 embert vettek őrizetbe embercsempészettel és online bűnözéssel összefüggésben a Fülöp-szigeteken egy manilai rajtaütés alkalmával – tájékoztatott a helyi rendőrség illetékes szóvivője kedden.

A hatósági akciót helyi idő szerint hétfőn éjszaka hajtották végre.

Az online bűnözés elleni egység szóvivője, Michelle Sabino százados szerint ez volt a szigetország történelmének eddigi legnagyobb szabású, embercsempészettel kapcsolatos akciója, 2724 őrizetest hallgatnak ki.

Elmondta: az emberkereskedők hálójába került áldozatok a Facebookon hirdetett állásra jelentkeztek, és az volt a feladatuk, hogy online játékokhoz toborozzanak felhasználókat. A Manila belvárosában található épületekben kínai, indonéz, vietnami, szingapúri, maláj, pakisztáni, kameruni, szudáni és mianmari nemzetiségű embereket találtak, illetve több mint 1500 Fülöp-szigeteki állampolgárt. Sokukat napi 12 órás munkára kényszerítették, amiért mindössze 24 ezer pesót (145 000 forintot) kaptak havonta.

Sabino hangsúlyozta, hogy minden részletre kiterjedő nyomozást folytatnak, így azt is vizsgálják, hogy az alkalmazottak részesei voltak-e online zsarolásnak.

Risa Hontivero Fülöp-szigeteki szenátor nemrégiben azt állította, hogy az országba csempészett külföldiek közreműködésével internetes átverésekkel foglalkozó „call centerek” működnek.

Májusban a Fülöp-szigeteki hatóságok már több mint ezer, különböző ázsiai országokból származó embert menekítettek ki hasonló helyzetből. A szervezett bűnbandák az országba csempészték és fogva tartották, majd arra kényszerítették őket, hogy online csalásokat kövessenek el.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még