Aktuális

Ha vásárolt ebből a termékből a Sparban, ne fogyassza el, vigye vissza!

Tovább bővül a tiltakozók sora – Ausztria sem hajlandó több pénzt adni Brüsszelnek, hogy Ukrajnát támogassa

Ausztria elutasítja az Európai Bizottság kérését és nem hajlandó még több pénzt küldeni az EU-nak – jelentette ki az osztrák kancellár. A hét elején jelentette be Ursula von der Leyen, hogy Brüsszel további 50 milliárd euróval támogatná Ukrajnát, amit a tagállamok újabb befizetéseiből fedeznének. Korábban már Németország is közölte, hogy nincs több pénze.
Kedden jelentette be az Európai Bizottság elnöke, hogy a következő négy évre 50 milliárd eurós pénzügyi tartalékot javasolnak Ukrajna támogatására. Ursula von der Leyen erről azután beszélt, hogy felülvizsgálták az Európai Unió többéves költségvetését. Az eddigi támogatások ugyanis kimerítették a meglévő kereteket – közölte az M1 Híradója.

Kapcsolódó tartalom

A költségvetés módosításához azonban szükség van valamennyi tagország támogatására. Az EU nettó befizetőinek számító országok egy része viszont már most világossá tette, hogy inkább takarékoskodásra kérnék az Európai Bizottságot.

Korábban már Németország, Lengyelország és Magyarország is jelezte, hogy nem hajlandó támogatni az Európai Unió balliberális vezetésének követeléseit. A takarékoskodásra felszólító tagországok sora pedig tovább bővült.

Ausztria elutasítja az Európai Bizottság kérését és nem hajlandó még több pénzt küldeni az EU-nak

– jelentette ki Karl Nehammer az osztrák Ö1-nek adott interjújában. Az osztrák kancellár szerint ugyanis a befizetendő összegek növelése előtt a meglévő pénzügyi alapok felhasználására kellene összpontosítani. Hozzátette: a felhasználások során nagyobb figyelmet lehetne fordítani a spórolásra.

Az osztrák kancellár szerint jó volna, ha az Európai Bizottság bemutatná, miként tervezi a pénzek átmozgatását. „Akkor majd meglátjuk, hogy ez gyakorlatban is tényleg a tagállamok javát szolgálná-e” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A nézőpont intézet elemzője szerint egyes uniós tagállamok már kezdik belátni, hogy nem lehet a végtelenségig anyagilag támogatni Ukrajnát.. Rotyis Bálint kiemelte,

Magyarország mellett már Németország esetében is azt látni: az Ukrajna iránti szolidaritásnak is vannak határai.

Ez az akció egyébként nem segíti elő a háború lezárását, minél több pénzt tolnak bele a háborúba, annál inkább elhúzódik a háború maga. És hát látjuk azt, hogy az unió költségvetése lényegében már minden szabad tartalékot, minden mozdítható eurócentet elköltött erre a háborúra, nem véletlenül döntött úgy Ursula von der Leyen hogy további 50 milliárd eurót kér. Csak azért azt tegyük hozzá, hogy a háborúnak nincs vége, nem is tudjuk, hogy mikor lesz vége, tehát közel sem biztos, hogy a végösszeg lenne, amit az unió elköltene az orosz-ukrán háborúra” – fejtette ki.

Brüsszel terve ellen egyébként több tagállam is hangot emelt. A lengyel kormánypárt szerint az EU csődbe kergetheti magát, ha nem hagy fel Ukrajna újabb és újabb támogatásával, de az osztrák FPÖ európai delegációjának vezetője szerint is minden erre irányuló uniós javaslat Brüsszel kudarcát fejezi ki. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy nyilatkozott: erős érvek nélkül nehezen tudja elképzelni, hogy Magyarország támogassa a bizottság javaslatát.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: Britta Pedersen/dpa/Getty Images)

Ajánljuk még