Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Tetemes bírságra számíthat a Twitter Ausztráliában, ha nem törli a toxikus tartalmakat

Ausztráliában 28 nap áll a Twitter rendelkezésére, hogy a gyűlöletkeltőnek, „mérgezőnek” és rasszistának minősített tartalmakat eltávolítsa a felületéről, máskülönben napi 160 millió forintnak megfelelő ausztrál dollárra bírságolhatja meg az internetfelügyelet.

Ausztráliában az online gyűlöletbeszéd miatti bejelentésekből háromból egy a Twittert érinti” – közölte Julie Inman Grant, a felügyelet internetbiztonsági felelőse, a Twitter korábbi alkalmazottja.

Kapcsolódó tartalom

Grant elmondta: az üzenetküldő plaformnak a hátralévő 28 napban konkrét lépésekkel kell bizonyítania, hogy valóban elkötelezett a megoldásban. Ha nem tesz eleget a tartalomtörlési kötelezettségének, a 28 napos határidő lejárta után az internetfelügyelet napi 700 ezer ausztrál dollárra (160 millió forint) büntetheti meg, amíg nem teljesíti az elvárást.

Grant úgy látja: a Twitter megfeledkezett a gyűlölet elleni küzdelemről, sőt a belső szabályzatában foglalt rendelkezéseknek sem tesz eleget.

Az illetékes szerint a felhasználók fokozottabb védelme mellett az online platformok szigorúbb és átláthatóbb felelősségre vonására van szükség.

A toxikus és gyűlöletkeltő tartalmak legfőbb célpontja a marginalizált csoportok” – hívta fel a figyelmet Grant, aki májusban rasszista bejegyzések miatt tett bejelentést a Twitter ellen.

A szakértő rámutatott: a Twitter felelőtlen magatartását növekvő aggodalommal követik nyomon Ausztráliában, főleg, hogy a tiltott tartalmak egyes esetekben széles körben elérhetők maradnak a felületen még a törlés után is.

Elon Musk 2022 októberében vette meg Twittert, majd elbocsátotta a cég állományának 80 százalékát, köztük a tartalommoderátorokat. Musk novemberben letiltott vagy felfüggesztett felhasználók tízezreinek tette lehetővé a mikrobloghoz történő újracsatlakozást.

Ajánljuk még