Időjárás

Sapka, sál, kesztyű, télikabát: fagyveszély várható a következő napokban

Moszkva: Macron nemkívánatos a BRICS csúcstalálkozóján

Oroszország közölte dél-afrikai partnereivel, hogy helytelennek tartja Emmanuel Macron francia elnök részvételét a BRICS-országok csúcstalálkozón – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak csütörtökön Szocsiban.

A Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS országcsoport csúcstalálkozóját, amelyen új tagállamokat vehetnek fel, a tervek szerint augusztus 22-24-én tartják meg Johannesburgban.

Kapcsolódó tartalom

Jeleztük, hogy a házigazda ország azon előjogának tiszteletben tartása mellett, hogy vendégeket hívjon meg, abból kell kiindulni, hogy a BRICS olyan államok szövetsége, amelyek elvi alapon utasítják el az egyoldalú szankciókat mint külpolitikai feladatok megoldásának módszerét. És ennek figyelembe vételével egyszerűen nyilvánvaló, hogy a kollektív Nyugat képviselőinek ottani megjelenése nem helyénvaló” – mondta a miniszterhelyettes.

Korábban Catherine Colonna francia külügyminiszter Pretoriában a dél-afrikai hivatali partnerével, Naledi Pandorral folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy Macron fontolóra veheti a BRICS-csúcson való részvételt, ha meghívást kap rá.

Rjabkov kifejezte abbéli örömét, hogy Washington „plagizálta” Moszkva ötletét, és az ENSZ Biztonsági Tanácsának atomhatalmait bevonva új formátumot javasolt a nukleáris támadófegyverek csökkentéséről rendelkező START-szerződés számára. Hozzátette, hogy Moszkvának a megállapodáshoz való visszatérése csak akkor lehetséges, ha az Egyesült Államok felhagy az oroszellenes kurzusával, amitől azonban egyelőre távol áll.

Mint mondta, Moszkva és Washington között periodikusan történik jelzésváltás, a felek között szituatív párbeszéd folyik, de egyelőre nincs alapja a további lépéseknek. Rjabkov szerint az Egyesült Államok elzárkózik a komolyabb tárgyalásoktól.

Kapcsolódó tartalom

A külügyi tárca helyettes vezetője a biológiai biztonságról Szocsiban rendezett konferencián azt hangoztatta, hogy Oroszország továbbra is szorgalmazni fogja az ukrajnai laboratóriumok ügyének érdemi megvitatását a biológiai- és toxinfegyverek tilalmáról szóló egyezmény keretében. Moszkva legsúlyosabb aggodalmának adott hangot az amerikai védelmi minisztérium közvetlen segítségével, az orosz határok közelében, egykori szovjet köztársaságokban végzett állítólagos katonabiológiai tevékenység miatt. Mint mondta, az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban továbbra is adós a magyarázattal.

Ajánljuk még