Gyász

Czakó Gáborra emlékezik a közmédia

Horvátországból jelentjük: felfüggesztett acélkábel okozhatta a magyar katonai helikopter tragédiáját

  • A 86. Kiss József Helikopter Dandár Különleges Légi Műveleti Osztag egy Airbus H145-ös helikoptere szerdán Horvátország területén lezuhant, három magyar katonával.
  • Közülük ketten kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában elhunytak, a harmadik katonát továbbra is keresik
  • Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi történt. A közmédia tudósítója az M1-en arról beszélt: a horvát sajtó értesülései szerint a helikopter egy kábelbe akadhatott bele.
Rendőrök és tűzoltók a Horvátország középső részén fekvő Drnis város közelében történt helikopter-baleset helyszínén. Fotó: MTI/HINA/Mario Strmotic

Szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A Magyar Légierő 2 Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter – három emberrel a fedélzetén – Horvátország középső részén lezuhant.

A mentőcsapatok megtalálták a helikopter roncsait, átkutatásuk során egyelőre két katona holttestét találták meg, harmadik társukat még keresik.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi történt. A közmédia tudósítója az M1-en arról beszélt: a horvát sajtó értesülései szerint a helikopter egy kábelbe akadhatott bele.

„Lapinformációk szerint a pilóta nem vette észre azt a felfüggesztett acélkábelt, amely két hegycsúcs között kötötte össze az átcsúszópályát, abba gabalyodhatott bele, majd lezuhant és felrobbant. A horvát védelmi minisztérium azonnal helikoptereket és repülőgépeket küldött a gép keresésére, míg a hegyimentő szolgálat munkatársai a hegyeken keresztül indultak a keresésére. A hegyimentőszolgálat vezetője erősítette meg a médiának, hogy megtalálták a helikopter roncsát és a két holttestet.” – mondta.

Novák Katalin köztársasági elnök őszinte részvétét fejezte ki a helikopter-balesetben elhunyt honvédek hozzátartozóinak.

Az államfő – aki egyben a hadsereg főparancsnoka – a közösségi oldalán azt írta: Magyarország mellettük áll. Egyben megköszönte a horvát mentőegységek munkáját, valamint a horvát elnök támogatását, aki telefonon fejezte ki részvétét.

Kapcsolódó tartalom

Szalay-Bobrovniczky Kristóf részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak

A honvédelmi miniszter a kormány és a tárca nevében részvétét fejezte ki a horvátországi helikopter-balesetben elhunytak hozzátartozóinak szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat.

Elmondta: a 86. Kiss József Helikopter Dandár Különleges Légi Műveleti Osztag egy Airbus H145-ös helikoptere szerdán Horvátország területén lezuhant, három magyar katonával.
Közülük ketten kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában elhunytak, a harmadik katonát továbbra is keresik – emelte ki.

Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés. A helyszínre tart továbbá Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is egy különleges szakértői csoporttal.

A baleset részleteiről, bekövetkezésének okáról a szakértői vizsgálat befejezése után fognak beszámolni – mondta a politikus.

Arról is beszélt: a gyakorlat a Zára (Zadar) környékén található különleges légikiképző-központ szervezésében zajlott. Ez alkalommal magashegyi kiképzésben vettek részt a magyar katonák.

Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter nem tudta megerősíteni azt a sajtóértesülést, hogy a magyar helikopter egy kifeszített drótkötélbe repült bele, és ez okozta a tragédiát.
Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy a vizsgálat befejezéséig a honvédség nem röpteti a balesetben érintett géppel azonos típusú Airbus helikoptereit.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még