Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Egy napig sem tartott a barátság: Biden máris lediktátorozta a kínai elnököt

| Szerző: hirado.hu
Az amerikai elnöktől egyáltalán nem szokatlanok az ehhez hasonló, más országok vezetőit élesen elítélő megjegyzések. Korábban Vlagyimir Putyin orosz elnököt például „gyilkos diktátornak”, „hamisítatlan gazembernek” és háborús bűnösnek nevezte. Peking szerdán „rendkívül abszurdak és felelőtlenek” minősítette Biden szavait.

Nem sokkal azután, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Pekingbe látogatott a mélyponton levő kétoldalú kapcsolatok stabilizálása érdekében, Joe Biden – nem túl elegáns módon – diktátornak nevezte Hszi Csin-pinget egy kaliforniai adománygyűjtési eseményen.

Hszi Csin-ping azért lett olyan feldúlt, amikor lelőttem a léggömböket a kémfelszereléssel teli dobozokkal, mert nem tudta, hogy hol vannak. A legnagyobb szégyen egy diktátor számára, amikor nem tudja, mi történik

– fogalmazott a világ jelenlegi első számú hatalmának vezetője.

Biden ezzel arra a februári incidensre utalt, amikor két kémléggömböt észleltek Észak-Amerikában, melyek a Pentagon szerint kínai eredetűek voltak, és azzal a céllal küldték őket, hogy információkat gyűjtsenek az Egyesült Államok területén. Peking azt kommunikálta az eset után, hogy soha nem sértené meg egyetlen ország légterét vagy területét sem.

Kapcsolódó tartalom

Az amerikai elnök megjegyezte, hogy

véleménye szerint Kína komoly gazdasági nehézségekkel küzd. Kína továbbá retteg az Ausztráliát, Japánt, Indiát és az Egyesült Államokat tömörítő Quad biztonsági csoporttól is.

Később azonban az USA vezetője úgy fogalmazott,  hogy arról tájékoztatta a kínai vezetőt, hogy nem tervezik Kína bekerítését.

Kína szerdán „rendkívül abszurdnak és felelőtlennek” nevezte Joe Biden azon megjegyzéseit, amelyekben Hszi Csin-ping kínai vezetőt diktátornak nevezte – írja az AP.

Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő szerint az amerikai elnök szavai „teljesen ellentétesek a tényekkel, súlyosan sértik a diplomáciai protokollt, és súlyosan sértik Kína politikai méltóságát is”.

Ez egy nyilvánvaló politikai provokáció. Kína határozott elégedetlenségét fejezi ki emiatt” – tette hozzá Mao.

A kínai reakció érthető, főleg azután, hogy az amerikai külügyminiszterrel történt magas szintű találkozókat Peking és Washington is konstruktívnak és előremutatónak értékelte, valamint elkötelezettséget mutattak a feszültségek csökkentésére.

Blinken és Hszi Csin-ping egyetértettek abban, hogy a versengésnek nem szabad fegyveres konfliktusba torkollnia.

Kapcsolódó tartalom

A két politikus megállapodott, hogy folytatni fogják a diplomáciai kapcsolatok építését, méghozzá amerikai tisztviselők további látogatásaival az elkövetkező hetekben és hónapokban. Mások mellett John Kerry amerikai klímavédelmi megbízott is hamarosan Kínába utazhat – írja a Reuters.

Kiemelt kép: Joe Biden amerikai elnök. (Fotó: MTI/EPA pool/Shawn Thew)

Ajánljuk még