Baleset

Egy idős nő meghalt a Balatoni úton történt balesetben

Ellopták XVI. Benedek pápa egyik mellkeresztjét

Ellopták a néhai XVI. Benedek pápa különleges eseményeken viselt mellkeresztjét egy bajorországi templomból – jelentette kedden a Bayerischer Rundfunk (BR).

A tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint az ékszert nappal – hétfőn 11:45 és 17 óra között – lopták el a traunsteini Szent Oszvald-templomból, ahol a néhai katolikus egyházfő hagyatékának egy részét őrzik.

Az ismeretlen elkövetők felfeszítettek egy falba ágyazott vitrint és kiemelték belőle a mellkeresztet, emellett feltörték a templom folyóiratokat árusító standjának pénztárgépét is, amelyből ismeretlen összeget tulajdonítottak el.

A Joseph Ratzinger néven született pápa a traunsteini egyházközségben kezdte meg egyházi pályafutását a huszadik század közepén.

Kapcsolódó tartalom

A templomban őrzött pápai mellkeresztet gyakran viselte különleges alkalmakkor, például a vatikáni Szent Péter-bazilikában tartott miséin vagy fontos audienciákon és fogadásokon. A BR beszámolója szerint az ékszer valószínűleg nem aranyból készült, hanem aranyozott, de díszíti egy drágakő.

Anyagi értéke nem ismert, az eszmei értéke viszont „természetesen hatalmas”

– nyilatkozott Ludwig Waldinger, a nyomozást vezető tartományi bűnügyi hivatal (LKA) szóvivője.

Joseph Ratzingert 2005-ben választották meg pápának. Hivatalából 2013-ban távozott. Hat évszázada az első egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről. A nyugalmazott pápa 95 éves korában, december 31-én hunyt el.

Ajánljuk még