Aktuális

Kisteherautó és kamion ütközött, hatalmas a torlódás az M1-esen

Ellenőrzik a tengerparti strandok vizének radioaktivitását Dél-Koreában

Dél-Koreában ellenőrizni fogják a tengerparti strandok vizének radioaktivitását a nyári vakációk előtt – jelentette be az illetékes tárca miniszterhelyettese kedden Szöulban.

A döntés annak fényében született, hogy Japán 12 évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után a tengerbe készül engedni az erőmű használt vizét.

A kormány 20 nagyobb üdülőhely tengerpartját jelölte ki tesztelésre, és emellett a Fukusimához közeli nyílt tengeren is havi rendszerességgel ellenőrizni fogja a víz minőségét – közölte Szong Szang Keun tárcavezető-helyettes, akihez az óceánnal kapcsolatos ügyek és a halászat tartozik.

Tájékoztatása szerint abban az esetben, ha a részlegesen tisztított használt vizet Japán a tengerbe engedi, a teszteket hetente el fogják végezni. A kormány legutóbbi döntése alapján az eddig kijelölt 92 helyett összesen 200 tesztponton vesznek vízmintát. Ebből 108 pont a Koreai-félsziget déli részénél és Dzsedzsu-sziget környékén lesz.

Kapcsolódó tartalom

A szakemberek „gyors elemzési módszert” alkalmaznak a radioaktivitási szint mérésére. A módszer lerövidíti az eredményekhez jutáshoz szükséges időt, ami általában legalább egy hónap – mondta Szong.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy Dél-Korea fenntartja a fukusimai régióból származó „tengeri gyümölcsök” importtilalmát, amíg azok biztonságos voltáról nem bizonyosodnak meg.

Ajánljuk még