Baleset

Egy idős nő meghalt a Balatoni úton történt balesetben

UNICEF: 13 millió gyermek szenved a szűnni nem akaró szudáni válság miatt

A szudáni fegyveres konfliktus mindeddig 330 gyermek életét oltotta ki, és mintegy 13 millió gyermek szorul miatta humanitárius segítségre – közölte pénteken az ENSZ Gyermekvédelmi alapja (UNICEF), amely egyúttal felszólította az országban harcoló fegyveres szervezeteket, hogy jobban védelmezzék a gyermeket.

A szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai szervezet között két hónapja tartó harcoknak már több mint 958 polgári személy esett áldozatul az ország orvosi szervezeteinek nyilvántartása szerint, de a halálos áldozatok száma ennél valószínűleg jóval nagyobb.

„A gyerekek szűnni nem akaró rémálom csapdájába kerültek, olyan erőszakos válság legsúlyosabb terhe hárul rájuk, amelynek kialakulásához nem volt közük – kereszttűzbe kerültek, megsérülnek, bántalmazzák őket, elveszítik otthonukat, betegségek és alultápláltság fenyegeti őket” – hangsúlyozta Mandeep O’Brien, az UNICEF szudáni képviselője pénteken kiadott jelentésben.

A nyolc hete tartó harcok következtében országszerte több mint kétmillió embernek kellett elmenekülnie lakóhelyéről.

A 45 millió lakosú Szudánban mintegy 21 millió gyermek él.

Kapcsolódó tartalom

Múlt héten a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága 297 gyermeket mentett ki egy kartúmi árvaházból. A beavatkozásra azt követően került sor, hogy április közepe óta 71 gyermek halt meg az intézményben az éhezés és betegségek következtében.

Az UNICEF közleménye szerint a válság kezeléshez 838 millió dollárra (285 milliárd forintra) lenne szükség.

Szaúd-Arábia kedden jelentette be, hogy június 19-én nemzetközi konferenciát tartanak a Szudánnak nyújtandó segítségről.

Kiemelt kép: A harcok elől északra menekülő szudániak a holmijukat viszik, miután az Abu Szimbel-i határátkelőnél beléptek Egyiptomba 2023. május 18-án (Fotó: MTI/EPA/Háled el-Fiki)

Ajánljuk még