Fontos

Brüsszelből üzent Orbán Viktor

Csillagháború, lézerfegyverek és hiperszonikus rakéták – a jövő fegyverei már itt vannak

| Szerző: hirado.hu
Kemény szankciósorozatot indít az Egyesült Államok kínai hiperszonikus fegyvereket gyártó cégek tömegével szemben. Miközben úgy tűnik, Pakisztán és Irán is hozzájutott a legféltettebb rakétafegyverekhez, Washington űrtechnológia felhasználásával működő rakétákban és az eddiginél tízszer nagyobb hatásfokú lézerfegyverekben gondolkodik. A csúcstechnológiák világháborúja még nem kezdődött el, de az új fegyverzeteket egyre többen kirakják az asztalra.  

Az Egyesült Államok – nem első alkalommal téve ilyen lépést – összesen

31 kínai vállalatot szankcionált, mert amerikai technológiát használtak hiperszonikus fegyverek gyártására és Pakisztánnak való eladására.

Amerikában ez a fajta tevékenység bűncselekménynek számít. A másik ok: ezek a cégek „segítettek a kínai kormánynak” a Hszincsiang tartományban élő ujgur kisebbség elleni, emberi jogi visszaélések végrehajtásában – írja az Asia Times című hongkongi hírportál.

Mit visz a kis hajó?

Az újonnan szankcionált vállalatok közül négyet – Affiliates International, Changzhou Utek Composite Co Ltd, Beijing Luo Luo Technology Development Co Ltd és Tiger Force Electronics Ltd – a pakisztáni ballisztikus rakétaprogramhoz való hozzájárulásuk miatt vettek fel az amerikai kereskedelmi minisztérium „feketelistájára.”

Kapcsolódó tartalom

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Kína május 9-én befejezte négy 054A/P típusú fregatt leszállítását Pakisztánnak. A fregattok kínai gyártmányú CM–302 felszíni-felszíni szuperszonikus rakétákat és a pakisztáni P282 hajó elleni hiperszonikus rakétákat hordoznak fedélzetükön. Nem titok – teszi hozzá az Asia Times –, hogy Kína Pakisztánt hiperszonikus rakétáinak egyik legfontosabb piacaként kezeli.

 

 

Több céget pedig azzal vádoltak, hogy

mobiltelefon-ellenőrző szoftvert, ujjlenyomat-elemző technológiát, biostatisztikai szoftvert és DNS-vizsgálati cikkeket importáltak az Egyesült Államokból Kínába,

amely ezeket a cikkeket az ujgur muszlimok és más kisebbségi csoportok tagjai elleni elnyomás során használta fel Hszincsiangban.

Teherán, a törzsvevő

Június 6-án

Irán bemutatta első hiperszonikus rakétáját, a Fattahot,

és azt állította, hogy az akár 15 Mach sebességgel, azaz a hangsebesség 15-szörösével is képes haladni.

Az amerikai szövetségi pénzügyminisztérium egy olyan hálózatot szankcionált, amely hét iráni, kínai és hongkongi magánszemélyből és hat szervezetből állt; tevékenységüket az iráni ballisztikusrakéta-programmal hozták összefüggésbe.

Ezt megelőzően az amerikai pénzügyminisztérium még március 9-én öt kínai vállalatra és egy magánszemélyre is vetett ki szankciókat, mert

állítólag alkatrészeket szállítottak egy iráni gyártónak, amely Oroszországnak adott el drónokat

– írja az Asia Times.

Kapcsolódó tartalom

Japán már készíti a rakétákat

Japán mindeközben

rakétákat készít elő a kínai hiperszonikus fegyverekkel felszerelt hadihajók elsüllyesztésére.

A nagy hatótávolságú rakéta a Kína által tengerről indított YJ–21 hiperszonikus rakétát tudná állítólag semlegesíteni. Tokió tehát bemutatta egy új, nagy hatótávolságú cirkálórakéta terveit, ami a legújabb fejlesztés a Kína által a tengeren jelentett rakétafenyegetés elrettentésére irányuló erőfeszítéseiben.

A  Warzone pedig arról számolt be, hogy a japán védelmi minisztérium 257 millió dolláros szerződést kötött a Kawasaki Heavy Industries vállalattal egy „szigetvédelmi” célokat ellátó, hadihajó elleni rakéta kifejlesztésére.

A fegyverzet egy olyan, lopakodó típusú rakéta, amely turbóventilátoros meghajtású és állítólag 2000 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik – közli a hongkongi lap.

Lézerfegyverrel aratna Washington

Az amerikai haditengerészet mindeközben felkészül arra, hogy bemutassa a következő generációs hadihajó koncepcióját – értesült a Jerusalem Post.

A DDG(X) program célja  egy olyan hadihajó kifejlesztése, amely egyesíti a 22 Flight II Ticonderoga osztályú cirkáló és a 28 Flight I/II Arleigh Burke osztályú romboló előnyeit.

A DDG(X) típusú hadihajók fegyverzetét az űrtechnológia felhasználásával fejlesztik ki.

A fejlesztés célja a nagy teljesítményű lézer- és hiperszonikus fegyverek támogatása.

Kapcsolódó tartalom

Az irányított rakétarombolók programjának nevében az „X” azt jelzi, hogy a terv még nem véglegesített – fűzi hozzá a lap. Az űrtechnikát is felhasználó fegyverzet mellett a hadihajóról indított,

nagy teljesítményű lézereket és hiperszonikus fegyvereket is bevetnének.

Megvilágítana egy kisvárost

A Jerusalem Post szerint a lézerfegyverek nagy mennyiségű energiát fogyasztanak. Az US Naval Institute News szerint az ehhez szükséges elektromos hálózat 75 megawattnyi energiát biztosít, ami elég egy kisváros megvilágításához. Ez lehetővé teszi majd a hadihajók számára

egy 150 kilowattos és két 600 kilowattos lézer fenntartását, amelyek elég erősek lennének ahhoz, hogy ellenséges, irányított rakétákat elfogjanak.

A lézerfegyverek tízszer erősebbek lennének, mint az amerikai haditengerészet jelenleg szolgálatban lévő lézerei.

Kiemelt kép: Rakétafregatt a kínai Csingtao kikötőjében 2023. április 22-én (Fotó: Fu Tian/China News Service/VCG via Getty Images)

Ajánljuk még