Fontos

Irány a bolt! Mutatjuk, hol szerezhetjük be, ami még hiányzik a húsvéti menühöz

Az orosz külügyi szóvivő elmondta, mikor fog atomfegyvert használni Oroszország

| Szerző: hirado.hu
Oroszország feltételezett atomfegyver-használata kizárólag rendkívüli körülmények között történhet meg, és csak védelmi célokra használható – mondta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) keretében tartott sajtótájékoztatón. A szóvivő rámutatott, hogy Moszkva teljes mértékben elkötelezett a nukleáris háború elfogadhatatlanságának elve mellett.

Oroszország nukleáris elrettentési politikája szigorúan védelmi jellegű. A nukleáris fegyverek hipotetikus használatát egyértelműen a rendkívüli körülmények korlátozzák a szigorúan védelmi célok keretein belül” – mondta.

Moszkva teljes mértékben elkötelezett a nukleáris háború elfogadhatatlanságának elve mellett

– mutatott rá Zaharova, aki szerint egy nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei.

Következetesen felszólítjuk az öt nukleáris állam vezetőinek a nukleáris háború megelőzéséről és a fegyverkezési verseny elfogadhatatlanságáról szóló közös nyilatkozatának minden más aláíróját, hogy tartsák be ezeket a posztulátumokat” – hangsúlyozta Zaharova.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanakkor nem zárta ki, hogy Oroszország döntése a stratégiai fegyverzetcsökkentési szerződés (Új START) felfüggesztéséről visszafordítható.

Az orosz külügyi szóvivő szerint erre akkor kerülne sor, ha Washington politikai akaratot mutat, és erőfeszítéseket tesz a feszültségek enyhítésére, deeszkalációra és a szerződés teljes körű működésének újbóli megkezdéséhez szükséges feltételek megteremtésére.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én jelentette be, hogy Moszkva felfüggeszti részvételét az Új START-ban, de nem lép ki teljesen belőle. Hangsúlyozta azonban, hogy mielőtt visszatérne a szerződés további működésének megvitatásához, Oroszország szeretné megvalósítani, hogy ez a dokumentum hogyan veszi figyelembe nemcsak az Egyesült Államok, hanem a NATO más atomhatalmainak – Nagy-Britanniának és Franciaországnak – az arzenálját is. Március 1-jén Putyin aláírta azt a törvényt, amely felfüggeszti Oroszország részvételét az új START-ban.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: TASZSZ

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még