Aktuális

Orbán Viktor tíz év után ismét a Tranziton – Nézze vissza a beszélgetést!

A stratégiai partnerség elmélyítéséről állapodott meg az orosz és az algériai elnök

A kétoldalú stratégiai partnerség elmélyítéséről írt alá nyilatkozatot csütörtökön Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök.

Algéria kulcsfontosságú partnerünk az arab világban és Afrikában. Az orosz-algériai kapcsolatok ténylegesen konstruktívak és kölcsönösen előnyösek, egymás érdekeinek tiszteletén és figyelembevételén alapulnak, valamint a barátság és egymás kölcsönös támogatása szellemében fejlődnek folyamatosan” – mondta Putyin.

Kapcsolódó tartalom

Azt hangoztatta, hogy a nyilatkozat elfogadása a kétoldalú kapcsolatok új szakaszának kezdetét jelenti. Ennek keretében a felek elmélyítik katonai együttműködésüket, előmozdítják a kereskedelemben a nemzeti valutákra való áttérést, folytatják az egyeztetést a nemzetközi energetikai szervezetekben, köztük az OPEC+-ban és a Gázexportáló Országok Fórumán.

A két ország megállapodott az energia- és az élelmiszerbiztonsági tapasztalatcserében, a nemzetbiztonsági fenyegetésekre vonatkozó hírszerzési információcserében, a nukleáris technológia fejlesztésében való együttműködésében, valamint közös vállalatok létrehozásában, vásárok és kiállítások rendezésében, a közvetlen légijáratok sűrítésében a turizmus fejlesztése érdekében, valamint egymás nyelve tanulásának kölcsönös előmozdításában.

A felek emellett egyezményt írtak alá a világűr békés célú felhasználása terén való együttműködésről, a kölcsönös kiadatásról, a tömegkommunikáció terén való, valamint növényvédelemi, vízügyi, üzletikamara-közi, igazságügyi és kulturális együttműködéséről.

Kapcsolódó tartalom

A megbeszélés során Tebbun szorgalmazta Algéria BRICS-hez való csatlakozásának felgyorsítását, Putyin pedig a maga részéről meghívta őt a július végén Szentpéterváron tartandó orosz-afrikai csúcstalálkozóra, és köszönetet mondott az algériai elnöknek az Ukrajnával kapcsolatos közvetítői erőfeszítéseiért.

Ajánljuk még