Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Volt német elnök: Magyarországnak még mindig „fantomfájdalmai” vannak az elvesztett területei miatt

| Szerző: hirado.hu
A Német Szövetségi Köztársaság államfői tisztségéről korrupciógyanú miatt alig két év után lemondani kényszerülő politikus, Christian Wulff egy népszerű podcastadásban fejtette ki a tekintélyelvűséggel, a nacionalizmus rémének visszatérésével, illetve a migrációellenes pártok felemelkedésével kapcsolatos gondolatait. Mindennek kapcsán említette meg Magyarországot, amely szerinte mindmáig nem volt képes feldolgozni a trianoni békediktátum okozta traumát.

Christian Wulff szerint világszerte tapasztalható jelenség a személyi kultusz felé való fordulás. A „nehéz időkben” megszokott, hogy az emberek bízni szeretnének valakiben, lehetőleg olyan emberben, vezetőben, aki tudja, hogy mi zajlik a világban, és tudja, hogy mit csinál.

Úgy tűnik, hogy azok a politikusok, akik a nemzeti büszkeségre építik politikájukat, felfutóban vannak

– magyarázta a volt elnök, aki úgy véli, hogy ezek a politikusok egyértelműen mások fölé helyezik magukat. Ezek a tendenciák az egész világon megfigyelhetők – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Wulff ezzel összefüggésben hozta fel Orbán Viktort és Magyarországot is példaként. Véleménye szerint a múlt század démonai, tehát a nacionalizmus és az imperializmus jelennek meg ismét, amikor a politikusok arról beszélnek, hogy nekik a magyarok, a lengyelek, az oroszok vagy az amerikaiak az elsők.

Beszéltem valakivel, akinek amputálták a lábát. Mesélt a fantomfájdalmáról, arról, hogy folyton azt álmodja, a láb ott van, érzi azt, pedig amputálták.

Úgy gondolom, hogy Törökországban, mint az egykori Oszmán Birodalomban, Magyarországon, amely területének 60 százalékát (valójában közel 70 százalékát – a szerk.) elveszítette, Oroszországban, Szerbiában, Észak-Koszovóban, mindenhol még mindig ott van ez a fantomfájdalom

– fogalmazott Christian Wulff.

Majd így folytatta: „Még nem oldottuk meg a problémát, hogy a világ minden országa elfogadja a meghatározott határokat. Ez pedig óriási veszélyeket rejt magában.”

A korábbi CDU-s politikus azt is kifejtette, hogy az említett tendenciák Németországban is érzékelhetők, és könnyen lehet, hogy hazája is erre az útra lép majd. Mint mondta, a soron következő tartományi választásokon sok minden ki fog derülni, például az, hogy az emberek demokrata jelöltre adják-e le a szavazatukat, esetleg egy olyanra, aki az idegenekkel szembeni hangulatkeltésből kovácsol magának politikai tőkét. „Ha ilyenekre bízzák az irányítást, akkor igenis aggódnunk kell az országunk jövője miatt” – zárta gondolatait Wulff.

Kapcsolódó tartalom

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.

Kiemelt kép: Christian Wulff volt német államfő (Fotó: MTI/EPA/Maurizio Gambarini)

Ajánljuk még