Aktuális

Lefokozták az utasszállító gép pilótáját, aki kis híján katasztrófát okozott

Olaszország búcsúzik: ma temetik Silvio Berlusconit

| Szerző: hirado.hu
Olaszország szerdán végső búcsút vesz egykori miniszterelnökétől, az olasz jobbközép karizmatikus vezetőjétől és a milliárdos médiamágnástól, Silvio Berlusconitól. A 86 éves korában elhunyt politikus-üzletember búcsúszertartásán Sergio Mattarella olasz államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök, továbbá számos európai állam- és kormányfő, valamint az olasz politikai és sportélet jeles alakjai is részt vesznek.

Az olasz kormány nemzeti gyásznapot hirdetett szerdára. A Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetőjének búcsúztatása a milánói székesegyházban lesz. A délután háromkor kezdődő szertartást Matteo Delpini milánói érsek mutatja be.

Sergio Mattarella köztársasági elnök mellett Milánóba várják Giorgia Meloni kormányfőt, a Berlusconi pártjával szövetséges Olasz Testvérek (Fratelli d’Italia) elnökét és Matteo Salvinit, a jobbközép Liga (Lega) vezetőjét.

A kormány további harminc tisztviselője – miniszterek és államtitkárok – külön konvojban érkeznek a szertartásra Rómából – írta a La Repubblica.

Kapcsolódó tartalom

A külföldi állam- és kormányfők közül Milánóba várják mások mellett Emmanuel Macron francia elnököt, Olaf Scholz német és Karl Nehammer osztrák kancellárt, valamint Andrej Plenkovic horvát és Robert Golob szlovén kormányfőt.

Mint azt a magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan kedd este megerősítette:

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Milánóba utazik, hogy lerója kegyeletét Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, a Hajrá Olaszország párt elnökének gyászszertartásán.

„Silvio Berlusconi egy igazi harcos volt, olyan ember, aki soha nem félt kiállni a meggyőződése mellett. Pontosan ez a bátorság és elszántság tette őt Olaszország történelmének egyik legbefolyásosabb emberévé”jelentette ki Giorgia Meloni keddi videóüzenetében. Hozzátette: Belusconi vezetése idején „Olaszország megtanulta, hogy soha nem szabad korlátokat szabni, és sohasem szabad feladni. Vele sok csatát megvívtunk, megnyertünk és elvesztettünk. És miatta is el fogjuk érni a közösen kitűzött célokat”.

Kapcsolódó tartalom

„Silvio Berlusconi élettörténete hihetetlen. Mindenekelőtt azért, mert ő volt a leghosszabb ideig, 3339 napig hivatalban lévő miniszterelnök az Olasz Köztársaság történelmében”

– írta nekrológjában Antonio Bonanata, a RAI közszolgálati televízió szerkesztő-riportere. „Hosszabb ideig, mint Giulio Andreotti, Alcide De Gasperi, Aldo Moro vagy Bettino Craxi  – aki attól a pillanattól kezdve, hogy a »pályára lépett«, inspirálta őt. Ugyanakkor ő volt a legellentmondásosabb, legtöbbet ellenzett és legtöbbet bírált, legtöbbet vitatott olasz politikus is” – jegyezte meg.

Olaszországban félárbócra eresztették az olasz és az európai uniós zászlókat a középületeken, valamint a külföldi képviseleteken és diplomáciai épületeken.

Kapcsolódó tartalom

Elnöküktől búcsúznak az AC Milan egykori sikeredzői

Fájdalmát és együttérzését fejezte ki Berlusconi halála miatt Arrigo Sacchi, az AC Milan korábbi vezetőedzője is.

„Rosszul érzem magam, mert a hírek ellenére nem számítottam erre. Nagyszerű barát volt, akinek mindent köszönhetek.”

„Silvio Berlusconi hatalmas szívvel megáldott ember volt, aki megpróbálta megváltoztatni ezt a nehéz, individualistákból álló országot. Ő is az lett volna? Nem. Együtt gondolkodott, és messzire előre látott. Amikor szerződtetett, azt mondtam neki: »te vagy őrült vagy, vagy zseni«. Az eredmények ismeretében ki-ki megadhatja a választ”

– idézte Arrigo Sacchit az ANSA olasz hírügynökség.

Carlo Ancelotti, a Real Madrid 2022-ben Bajnokok Ligáját nyert csapatának edzője, aki korábban szintén dolgozott az AC Milannál, a Twitteren emlékezett meg Berlusconiról. „A ma érzett szomorúság nem törli el a boldog pillanatokat, amelyeket együtt töltöttünk. Marad a végtelen hála az Elnök úrnak, de mindenekelőtt egy ironikus, hűséges, intelligens, őszinte embernek, akinél alapember voltam először játékosként, majd edzőként. Köszönöm, Elnök úr!”

Futballstadionnyi embert várnak Milánóba a gyászszertartásra

Berlusconi ravatalát kedd délelőtt nyitották meg a politikus lakhelyén, a Szent Márton-villában (Villa San Martin) a Milánóhoz közeli Arcoréban. A család akarata szerint a ravatalnál csak a rokonok, valamint a médiamágnás legközelebbi munkatársai, politikai szövetségesei és barátai róhatták le kegyeletüket.

Az eredetileg a Mediaset stúdióiban tervezett nyilvános ravatalt Milánó hatóságai közbiztonsági okokból nem engedélyezték, és hasonló aggodalmak kísérik a szerdai temetési szertartást, melynek helyszíne a város székesegyháza lesz, ahova csak kétezer meghívott fér be.

A gyászszertartás szervezői kivetítőket állítanak fel a dóm előtti téren és a város több pontján, valamint az olasz közmédia (RAI) és a Mediaset élőben közvetíti a temetési szertartást. Így igyekeznek elkerülni, hogy az egész országból több tízezren induljanak el a város irányába. De még így is mintegy ötvenezer embert várnak Lombardia tartomány fővárosába.

Milánó városa is gyászol, hiszen Silvio Berlusconi szorosan kötődött szülővárosához, melynek fejlesztéséhez eleinte építési vállalkozóként, majd televíziós-kiadói csoportja megteremtésével járult hozzá.

A Milánótól húsz kilométerre levő Arcorét hétfőn és kedden, nem sokkal Berlusconi halálának bejelentése után valóságos tömeg özönlötte el, az élen pártjának szimpatizánsaival. A virágcsokrok mellé ragasztott üzenetek legtöbbjén a „Ciao Silvio” (szia Silvio) és „Grazie Silvio” (köszönjük Silvio) felirat volt olvasható. A Ciao papa (szia apa) és a Grazie Silvio felirat forog folyamatosan a Mediaset televíziótársaság milánói antennatornyán is.

Ajánljuk még