Aktuális

Tűz ütött ki egy fővárosi kórház udvarán

Már háromszáz fölé emelkedett a tagjait halálra éheztető kenyai szekta áldozatainak száma

Meghaladta a háromszázat, a talált tömegsírok tervezett feltárásával pedig várhatóan tovább emelkedik a tagjait halálra éheztető kenyai szekta halálos áldozatainak száma – közölték kedden a hatóságok.

A Kenya tengerpartján elterülő Kilifi megye erdős területén újabb 19 holttestet találtak tömegsírokban, így összesen 303-ra nőtt az áldozatok száma. A hatóságok még 613 embert tartanak nyilván eltűntként a térségben.

Kapcsolódó tartalom

A szektához tartozó ingatlanból kimentett 95, meglehetősen rossz egészségi állapotban lévő tag közül hétfőn 65 embert öngyilkossági kísérlet gyanújával letartóztattak és börtönbe szállítottak, miután éhségsztrájkkal tiltakoztak amiatt, hogy egy menekültszálláson tartják őket.

A Good News International Church nevű szervezet vezetőjét, Paul Nthenge Mackenzie-t már április 14-én letartóztatták gyerekek elrablásának gyanújával, de óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Egyelőre terrorizmussal vádolják, de Kindiki Kithure belügyminiszter elmondta, hogy népirtással kapcsolatos bűncselekmények miatt is indíthatnak ellene büntetőeljárást.

A taxisofőrből lett szektavezér arra vette rá híveit, hogy az általa megjövendölt világvége miatt, amelynek idén április 15-én kellett volna bekövetkeznie, mondjanak le az ételről, éheztessék magukat halálra, mert csak így üdvözülhetnek.

Titus Katana, a szektának a hatóságokkal együttműködő egyik volt „hitszónoka” több amerikai és brit lapnak adott nyilatkozatában arról számolt be, hogy először a gyerekeket éheztették halálra, oly módon, hogy „a napon kellett böjtölniük gyorsabb haláluk érdekében”, majd a nők és férfiak következtek. A fiatalokat étlen-szomjan kunyhókban tartották öt-öt napig, majd „pokrócokba csavarták és eltemették még azokat is, akik még lélegeztek”.

Kapcsolódó tartalom

Sajtóértesülések szerint több holttestnek eltávolították a szerveit, a rendőrség ezért feltételezi, hogy a gyanúsítottak szervkereskedelemmel is foglalkoztak. A halottkémi jelentések szerint több esetben fojtogatásra, fulladásra és verésre utaló jeleket is találtak a holttesteken.

William Ruto kenyai elnök májusban a hatóságok felelősségét firtatta a szekta ügyében. Leszögezte: a térségben működő rendőrség és a helyi vezetés megelőzhette volna a tragédiát.

Ajánljuk még