Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

The Economist: A pestisjárvány óta nem fordult ilyesmi elő, tragikus hatása lehet a világgazdaságra

| Szerző: hirado.hu
Az évszázad közepére az egész világon hiány lehet fiatal, képzett munkaerőből – figyelmeztet a The Economist. A brit gazdasági lap szerint a liberális elit „téves diagnózis” alapján próbálja meg betömködni az alacsony termékenységi ráta okozta réseket a munkaerőpiacon. A 15 legnagyobb GDP-jű ország termékenységi arányszáma máris a népesség stabil fenntartását biztosító helyettesítési ráta alatt van.

Eddig elképzelhetetlen tabukat kezd ki a világszerte érzékelhető népességcsökkenés várható hatásait elemezve az Economist. A gazdasági lap szerint

a liberális elit téves diagnózisa, hogy a bevándorlás ösztönzésével próbálja a munkaerőpiacon jelentkező, egyre tágasabb űrt betölteni.

A szent tehén

Az évszázad közepére ugyanis már globálisan,

az egész világ hiányt fog szenvedni fiatal, képzett munkaerőből,

hacsak nem változik valami.

Kapcsolódó tartalom

Az Európát elborító migrációs hullámokat eddig szent tehénként kezelte a liberális sajtó, a vezető gazdasági lapokkal egyetemben.

A brit lap emellett tévesnek ítéli a populista konzervatívok álláspontját is, amely a hagyományos családi értékekhez való visszatérést követeli. Az Economist, láthatóan kínos igyekezettel, még azt is aláhúzza: „nem tartozunk senki másnak a gyermekneveléssel.”

Mégsem jó a népességfogyás?

Az Economist cikke mindemellett egy másik korszellemnek, a népességcsökkenést az ökológiai lábnyom csökkenése okán dicséretesnek láttató, liberális álláspontnak is nekimegy:

„függetlenül attól, hogy mit mondanak egyes környezetvédők, a népesség csökkenése (gazdasági) problémákat vet fel”.

Kapcsolódó tartalom

A cikk azt is leszögezi, hogy a világ közel sincs túlnépesedve, miközben a fiatalok számának csökkenése számos gazdasági nehézséget idéz elő.

A 21. század vége előtt egy olyan fordulat várható, amely a fekete halál, a pestisjárvány óta nem fordult elő: csökkenhet a bolygón élő emberek száma. Csakhogy ez alkalommal ennek az oka nem a halálozások számának növekedése, hanem a születések számának lecsökkenése – figyelmeztet a lap. A világ nagy részén a termékenységi ráta – az egy nőre jutó születések átlagos száma – zuhanórepülésben van. Maga a tendencia nem új keletű, ám mértékét és következményeit tekintve igen – teszi hozzá az Economist.

Helyettesítetlen világ

A világ átlag termékenységi rátája 2000-ben 2,7 születés volt egy nőre vetítve, ami jóval a 2,1-es helyettesítési ráta felett van – ez az arányszám az, amely mellett egy népesség lélekszáma stabil marad. Ma ez az érték már csak 2,3, és egyre tovább csökken.

A 21. század végére az egy nőre jutó születések száma olyan alacsony lesz, hogy nem éri el a 2,1-es, úgynevezett helyettesítési rátát sem

– fejti ki a gazdasági lap.

Kapcsolódó tartalom

Az Economist rámutat: a GDP alakulásában a 15 legnagyobb ország termékenységi rátája mind a helyettesítési ráta alatt van. Ezek közé tartozik az Egyesült Államok és a fejlett világ nagy része, de Kína és India is, mely országok nem gazdagok ugyan, de lélekszámukat tekintve együttesen a világ népességének több mint egyharmadát teszik ki.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még