Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Silvio Berlusconi, az olaszok rocksztár miniszterelnöke, aki az üzletnél, a politikánál, a focinál és a nőknél csak hazáját szerette jobban

| Szerző: hirado.hu
86 éves korában meghalt Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök. Berlusconi múlt pénteken került kórházba Milánóban, hogy kontrollvizsgálatokat végezzenek rajta, miután az elmúlt időszakban leukémiával és tüdőfertőzéssel kezelték – számolt be az M1 Híradó.

1994. március 25-e Silvio Berlusconi választási győzelme. A politikust ekkor választották meg először Olaszország miniszterelnökévé. Az eredményt kitörő örömmel fogadta, kormánya azonban néhány hónap múlva a belső ellentétek miatt megbukott.

Kapcsolódó tartalom

A politikus azonban nem adta fel, az 1996-os általános választásokon is harcba szállt, és

végül 2001-ben legyőzte a balközép jelöltjét. Élete során összesen négy alkalommal választották Olaszország miniszterelnökének. Ezzel rekordot döntött. A leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfő volt.

Életútja kalandos volt. Silvio Berlusconi 1936-ban, középosztálybeli családba született Milanóban. A Milánói Állami Egyetemen szerzett diplomát 1961-ben, de már tinédzser korábban megmutatta vállalkozói tehetségét. Kisebb összegekért vagy édességért cserébe segítette diáktársait a házi feladatok elvégzésében. Fordulatos magánélete mellett az üzleti pályafutásában is sikert sikerre halmozott. 1973-ban vásárolta meg a Telemilano kábeltelevízió-csatornát. 1978-ban megalapította első médiacégét, amely öt év alatt milliárdokat termelt számára.

Kapcsolódó tartalom

Halálakor Silvio Berlusconi a Mediaset cégcsoportja az olasz televíziós nézettség nagyjából felét mondhatta magáénak, de övé volt egy piacvezető hirdetési ügynökség, valamint az egyik legnépszerűbb hírmagazin is.

A Forbes magazin szerint Silvio Berlusconi a 11 milliárd amerikai dolláros vagyonával Olaszország leggazdagabb embere volt, a világon pedig a 37. helyen szerepelt.

2020-ban kritikus állapotba került a koronavírus miatt, az elmúlt időszakban pedig leukémiával kezelték, legutóbb múlt pénteken került kórházba. Sajtóhírek szerint halálát a daganatos megbetegedés okozta.

Az üzletember, politikus, volt olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi 86 évet élt.

Kiemelt kép: Silvio Berlusconi ünnepel a milánói San Siro stadionban 2008-ban (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még