Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Az esővel is dacolva ezrek rótták le kegyeletüket Berlusconi villájánál

Jelentős tömeg gyűlt össze Silvio Berlusconi ravatalának közelében, az egykori miniszterelnök lombardiai lakhelyénél. Bár az épületben felállított ravatalhoz csak a rokonok és a barátok mehettek be, sokan mégis a volt miniszterelnök rezidenciájához járultak, hogy leróják kegyeletüket. Silvio Berlusconi hétfőn, 86 éves korában hunyt el, temetését szerdán tartják Milánóban.

A szakadó eső ellenére ezrével érkeztek az emberek a lombardiai Arcore városába, a Szent Márton-villához (Villa San Martino), hogy leróják kegyeletüket a volt miniszterelnök előtt. Ez a birtok volt Silvio Berlusconi lakhelye, és egyben pártpolitikai tevékenységének központja is.

Régóta leukémiával küzdött

A Forza Italia (Hajrá Olaszország) elnevezésű párt 86 éves vezetője, aki korábban háromszor is betöltötte a kormányfői tisztséget, már régóta leukémiával küzdött, az utóbbi hetekben pedig tüdőbetegséggel is kezelték. Pénteken kivizsgálásra szállították be a milánói San Raffaele kórházba, itt hunyt el hétfő reggel.

Kapcsolódó tartalom

Silvio Berlusconi nemcsak politikus volt, hanem médiamogul, és az AC Milan futballcsapat tulajdonosa is a klub sikereinek csúcsán. „Száz százalékig támogatom a Milánt és Berlusconit is. Két napra érkeztem Milánóba, és pont ezalatt történt a tragédia. Úgy érzem, tisztelegnem kell előtte a sok jóért cserébe, amit adott” – mondta egy szurkoló.

Virágcsokrok a bokrok tövében

A volt miniszterelnököt kedd délelőtt ravatalozták fel otthonában, ugyanakkor a család kérésének megfelelően csak a rokonokat és a barátokat engedik be a villába. Azonban ez sem tántorította el a folyamatosan érkező gyászolókat.

Kapcsolódó tartalom

A legtöbben virágcsokrot vagy szurkolói sálakat helyeztek el a bokrok tövében.

„Nagy űrt hagyott maga után. Emberként és politikusként is tiszteltem. Nehéz lesz túltennem magam a halálán. A bátorsága volt az, ami igazán megmaradt bennem” –mondta a Forza Italia egyik szimpatizánsa.

Kapcsolódó tartalom

„Ciao, papa!”

Ciao, papa! – ez a felirat volt olvasható a Mediaset tévétornyának kivetítőjén – a médiavállalat így emlékezett meg alapítójáról. Az ország intézményeinek épületein már hétfőn félárbócra eresztették a nemzeti lobogókat. A parlament üléseit csütörtökig elhalasztották, és a kormány is felfüggesztette a munkáját. „Azt hittem, lekapcsolják majd az adótorony kivilágítását. Erre most itt van ez a felirat. Nagyon megható” – mondta egy járókelő.

Silvio Berlusconi búcsúztatását szerdán tartják a milánói dómban.

A szertartás napját az olasz kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította.

Kiemelt képen: Virágok és a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt zászlói Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök rezidenciája, a Szent Márton-villa bejárata előtt a Milánó közelében lévő Arcorében, 2023. június 13-án. (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

Ajánljuk még