Aktuális

Lezuhant egy kisrepülőgép, többen meghaltak

Megérkezett az oroszok hadijelentése

Az ukrán tartalékok állomáshelyére mért csapást éjjel az orosz hadsereg tengeri indítású, nagyhatótávolságú, precíziós fegyverekkel – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a kijelölt létesítményeket eltalálták, és a csapás elérte célját.

Konasenkov elmondta továbbá, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz erők a donyecki régió déli részén három ukrán támadást vertek vissza, több mint 120 fős veszteséget okozva, és megsemmisítve két harckocsit és három páncélozott harcjárművet.

Zaporizzsjában az ukránok vesztesége elérte a 250 főt, emellett pedig egyebek mellett öt harckocsijuk és két páncélozott járművük is megsemmisült.

A beszámoló szerint más frontszakaszokon több mint száz ukrán katona esett el. A megsemmisített haditechnikai eszközök és katonai célpontok között sorolt fel egyebek között egy Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó lokátort, két lőszerraktárt, és egy vezetési- és megfigyelőpontot.

Kapcsolódó tartalom

Vlagyimir Rogov, a több mint 70 százalékban elcsatolt Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Komszomolszkaja Pravda rádiónak nyilatkozva hétfő délután jelentette be, hogy az orosz 127. hadosztály légi és tüzérségi támogatással ellentámadásba ment át Neszkucsne irányában, és Makarivkából kiszorítja az ukrán erőket.

Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese, aki a helyszínen koordinálja a kahovkai vízerőmű zsiliprendszerének felrobbantása utáni mentést, újságíróknak mondta el, hogy

ukrán oldalról folyamatosan lövik az evakuált embereket. Azt állította, hogy amint többen összegyűlnek, azonnal tüzet nyitnak rájuk.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken szerződést kötött az Ahmat csecsen önkéntes különítménnyel, amelyet az orosz Különleges Erők Egyeteme készített fel. A megállapodás jogi keretet ad az önkéntesek tevékenységének a „különleges hadművelet” övezetében, és szociális védelmet biztosít számukra a családjukkal együtt.

Kapcsolódó tartalom

Szergej Sojgu védelmi miniszter szombaton parancsba adta, hogy az „önkéntes alakulatok” – Moszkvában több mint 40 ilyenről tudnak –, július 1-jéig kössenek szerződést az általa vezetett tárcával. Közülük ezt elsőként az Ahmat teljesítette.

Ajánljuk még