Aktuális

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdogan török elnök

Megbírságoltak két klímaaktivistát a Vatikánban

Csaknem 30 ezer euró (11 millió forint) kártérítés megfizetésére ítélte hétfőn a vatikáni büntetőbíróság azt a két olasz klímaaktivistát, aki odaragasztotta magát a Vatikáni Múzeum egyik híres szobrának talapzatához.

Guido Viero és Laura Zorzini az Utolsó nemzedék (Ultima Generazione) nevű klímavédelmi csoport tagjaiként a Laokoón-szobornál rendezték figyelemfelkeltő akciójukat tavaly augusztusban. A szobor Apollón papját, Laokoónt ábrázolja, aki a trójai háború idején óva intette társait attól, hogy beengedjék a városba a görögök falovát.

Kapcsolódó tartalom

Vatikánváros világi büntetőtörvényszéke úgy ítélte meg, hogy

a két klímaaktivistának összesen 28 148 euró kártérítést kell megfizetnie a Szentszéknek, ezen felül meg kell téríteniük az eljárás – ezer euróban megszabott – költségeit is.

Ezen felül fejenként kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel, s mintegy 1500 eurós – szintén felfüggesztett – pénzbírsággal sújtották őket. Egy harmadik klímaaktivista esetében 120 euró – felfüggesztett – pénzbírságot állapítottak meg.

Az Utolsó nemzedék Olaszországban már több figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtott végre, gyakran emlékművek és műalkotások megrongálásával.

Májusban például faszénkorommal festették feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még