Fontos

Olaf Scholz: Új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei, hogy fegyverekkel tudják ellátni Kijevet

Elhunyt Silvio Berlusconi

| Szerző: hirado.hu
86 éves korában meghalt Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök – közölte a BBC.

Mint arról korábban beszámoltunk, Berlusconi péntektől orvosi ellenőrzéseken vett részt a milánói San Raffaele kórházban, miután az elmúlt időszakban negyvenöt napig kezelték az egészségügyi létesítményben leukémiával és tüdőfertőzéssel.

Kapcsolódó tartalom

Bár a kórházi felvétel a tervezettnél korábban történt, az akkori kommunikáció szerint nem kapcsolódott „semmilyen kritikus állapothoz vagy riasztáshoz”, és az orvosi gyakorlatban szokásos klinikai kritériumoknak felelt meg.

A médiamágnás Berlusconi, a Hajrá, Olaszország (FI) párt alapító elnöke 1994-95, 2001-06 és 2008-11 között vezette Olaszországot. Pártja tagja a jelenlegi kormánykoalíciónak.

Berlusconi egészségi állapota az elmúlt években romlott meg: 2016-ban volt egy szívműtéte, és többször is járt kórházban, amióta három évvel ezelőtt megfertőződött a koronavírussal.

A vállalkozói pályafutását 1994-ben politikai karrierre váltó Silvio Berlusconi, aki ugyanabban az évben a Hajrá, Olaszország! nevű párttal megnyerte a választásokat, négyszer volt miniszterelnök. Utoljára 2008 és 2011 között vezette a kormányt a jobbközép koalíció élén. Azt követően a FI szenátora volt.

2013. november 27-én a felsőház visszavonta Berlusconi mandátumát, miután az általa birtokolt Mediaset médiacsoport adócsalása miatt jogerősen kevesebb mint egy évre ítélték, valamint öt évre eltiltották a közügyektől. Aznap Silvio Berlusconi a római palotája előtti utcai megmozduláson búcsúzott el választóitól. 2014-ben a politikus egy Milánó közeli idősotthonban végzett munkával töltötte le büntetését. Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mely 2021-ben semmisnek nyilvánította a FI elnökének parlamenti kizárását.

Silvio Berlusconi színre lépésével új politikai korszak kezdődött Olaszországban, amelyet második köztársaságnak neveztek el. A Hajrá Olaszország 1994-ben az olasz politikát és az akkori „hagyományos” pártokat, főleg a kereszténydemokratákat és a szocialistákat magával sodró Tiszta Kezek (Mani Pulite) korrupcióellenes ügyészi vizsgálatsorozattal egy időben született meg. Az FI ötletét, szlogenjeit, programját Silvio Berlusconi és legközelebbi munkatársai dolgozták ki. A párt alapítója volt többek között Antonio Tajani, az Európai Parlament korábbi elnöke, olasz külügyminiszter is.

Elemzők szerint az FI forradalmi újdonságot képviselt a több, mint negyedszázaddal ezelőtti Itáliában. Teljesen új politikai módszereket és új politikai nyelvezetet honosított meg: Berlusconi szlogenje az volt, hogy ha sikeres volt vállalkozóként, politikusként is hasonló eredményeket lesz képes felmutatni. Elsőként személyesítette meg a multimilliomos, menedzser-kormányfőt, aki az országot vállalataként kívánta sikerre vezetni.

Berlusconi volt az első politikusok egyike, aki saját média- és televízióbirodalmát politikai pályafutásához használta fel. Bekerült az olasz politikai kommunikáció történetébe, amikor 1994. január 26-án saját kereskedelmi csatornáin videóüzenetben jelentette be, hogy az FI indul a választásokon, és ő lesz a párt miniszterelnöke. „Itália az az ország, amelyet szeretek” – szólt Silvio Berlusconi elhíresült első mondata. Három hónappal később, az 1994 áprilisi parlamenti választásokon, az FI húsz százalékkal a legnagyobb párt lett, és kormányra került az Umberto Bossi vezette Északi Liga, a Gianfranco Fini vezette Nemzeti Szövetség (AN) és a kereszténydemokrata pártok támogatásával.

Berlusconit hallálára reagálva az olasz sajtó egybehangzóan az AC Milan legendás tulajndonosának nevezte. 1986-ban megvásárolta a klubot, majd 31 évig irányította, ez idő alatt pedig 29 trófeát nyert a csapat. A Nemzeti Sport összefoglalója szerint egészen pontosan: 8 bajnoki címet, 5 BEK/BL-t, 1 Olasz Kupát, 7 Olasz Szuperkupát 5 Európai Szuperkupát, 2 Interkontinentális Kupát és 1 klubvilágbajnoki címet.

Az AC Milant végül 740 millió euróért adta el Berlusconi 2011-ben.

A Corriere della Sera egy korábbi visszatekintése szerint Berlusconi nem volt hibátlan. A napilap azt tartotta legnagyobb tévedésének, hogy hagyta: öregedésével párhuzamosan meggyengüljön az olaszországi jobbközép szavazóbázisa. Politikai erejét csorbította szertelen magánélete.

A Hajrá Olaszország és a most elhunyt Silvio Berlusconi majdnem harmincéves története elválaszthatatlanok egymástól, az FI nem más, mint maga Berlusconi. Nem véletlen, hogy a pártvezérnek haláláig nem akadt utódja.

Kiemelt kép: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök (fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo).

Ajánljuk még