Baleset

Gázolt a vonat, késésekre kell számítani

Pakisztáni kormányfő: Megérkezett Oroszországból az első, kedvezményes áron importált olajszállítmány

Megérkezett Oroszországból az első, kedvezményes áron importált olajszállítmány Karacsiba, a kirakodást hétfőn kezdik meg a dél-pakisztáni városba – közölte vasárnap Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök.

„Örömmel jelenthetem be, hogy megérkezett Karacsiba az első kedvezményes áron importált orosz olajszállítmány, amelynek kirakodását holnap fogják megvalósítani” – írta Twitter-oldalán Saríf.

„Ez az első orosz olajszállítmány Pakisztánba és egy új kapcsolat kezdete Pakisztán és az Oroszországi Föderáció között”

– tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A két ország energiaügyi minisztere még januárban jelentette be azt, hogy a pénzügyi nehézségekkel küszködő Pakisztán kedvezményes áron vásárolhat orosz olajat. Oroszország ugyanakkor új felvevőpiacot talált miközben növeli eladásait Indiába és Kínába a nyugati szankciók közepette.

Az energia importok teszik ki Pakisztán külföldi kiadásainak legnagyobb részét.

Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök tavaly jelentette be, hogy új forrásokat keres országa energiaszükségleteinek fedezésére. Iszlámábád eddig főleg az Egyesült Arab Emírségektől, Szaúd-Arábiától és Kuvaittól vásárolt olajat, földgázt pedig Katarból. A gázhiány és a magas olajárak azonban az utóbbi időben tovább súlyosbították az inflációt az országban.

Pakisztán importja várhatóan eléri majd a napi 100 ezer hordó kőolajat.

Egyelőre nem tudni, hogy a fizetést a felek miként fogják lebonyolítani, Iszlámábád ugyanakkor nemrég bejelentett egy olyan tervet, amelynek keretében lehetséges lenne a barter kereskedelem Oroszországgal, Iránnal és Afganisztánnal csökkentve ez által az amerikai dollár iránti igényt, valamint az energiahordozók határokon átnyúló csempészésének kockázatát.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még