Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

Már nincsenek életveszélyben a szír migráns által megkéselt gyerekek

Annecy városának több ezer lakója tartott megemlékezést vasárnap az alpesi város parkjában történt késelés helyszínén.

„Biztos vagyok abban, hogy az emberi szolidaritás határtalan” – hangoztatta Francois Astorg polgármester beszédében, amelyben egyebek között köszönetet mondott a segítőknek. Úgy fogalmazott, hogy „a gyerekek az élet költészetét” jelentik és felkérte a város lakóit, hogy „a gyűlölet helyett közösen építsék a jövőt”.

Az emberek az utóbbi napokban virágokat, plüssjátékokat és személyes üzeneteket helyeztek el a támadás helyszínén.

Kapcsolódó tartalom

A vasárnapi összejövetelen a családok arról beszéltek, hogy a támadást követően ismét birtokba kívánják venni a békés, alpesi tóra néző árnyékos játszóteret.

A helyi hatóságok pszichológusok által nyújtott lelki támogatást ajánlottak fel a sebesültek és családtagjaik, valamint a szemtanúk számára.

A gyilkossági kísérlet gyanújával vizsgálati őrizetbe vett 31 éves elkövető, Abdalmasih H. továbbra is hallgat indítékáról.

A csütörtök reggeli késelés során megsebesített négy kisgyerek és két felnőtt időközben már nincs életveszélyben.

Kapcsolódó tartalom

Line Bonnet-Mathis annecyi ügyész szerint az elkövető pszichiátriai vizsgálata során találtak arra utaló jeleket, hogy Abdalmasih H. elmezavarral küszködik. A férfi szervezetében nem találtak alkoholra, vagy kábítószerekre utaló nyomokat.

Kapcsolódó tartalom

A francia sajtó úgy tudja, a férfi hónapok óta hajléktalanként élt a városban, egy lépcsőházban aludt, de a lakók kedves és nyugodt embernek írták le.

A svéd hatóságok megerősítették, hogy a szíriai Abdalmasih H. tartózkodási engedélyt kapott 2013-ban Svédországban, de 2017 óta rendszeresen beadott állampolgársági kérelmeit elutasították. A francia belügyminisztérium úgy tudja, hogy az elkövető a közelmúltban Svájcban és Olaszországban is beadott menedékkérelmet. A francia hatóságok a svédországi menekültstátuszára hivatkozva utasították el a kérelmét, s erről a férfi e-mailben kapott értesítést a támadás előtt négy nappal.

A kiemelt kép forrása: MTI/EPA

Ajánljuk még