Fontos

Femke Bol világcsúccsal nyert 400 méteren a fedett pályás vb–n

Holtan találták cellájában a hírhedt terroristát

| Szerző: hirado.hu
Meghalt Theodore Kaczynski, az Unabomber néven elhíresült amerikai terrorista, aki 1978 és 1995 között tizenhat bombatámadást követett el, három ember halálát okozva. Tetteiért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül. A hatóságok szombaton közölték, hogy holtan találták a 81 éves elítéltet a cellájában.

Holtan találták a cellájában Ted Kaczynskit, az Unabomber néven elhíresült terroristát.

A 81 éves Kaczynski a sajtóértesülések szerint öngyilkos lett, de a hírt a rendőrség még nem erősítette meg.

Kaczynski életfogytiglani börtönbüntetését töltötte az észak-kaliforniai Butnerben található szövetségi börtönben. Az elítélt összesen tizenhat bombatámadást követett el 1978 és 1995 között.

Házi készítésű bombáival három embert megölt, közel két tucat embert pedig megsebesített.

A chicagói születésű Kaczynski a Harvardon végzett matematikusként, 25 éves korára pedig már a Berkeley Egyetem szerződtette matematikai adjunktusként.

Kaczynski elfogásával az FBI történetének egyik leghosszabb nyomozása ért véget, a bombagyáros vesztét egy 35 ezer szavas, technológiaellenes kiáltvány közzététele okozta, a testvére ugyanis felismerte Kaczynski írói stílusát, és értesítette a hatóságokat. Az Unabombert 1996-ban fogták el a Montana állambeli Lincoln melletti erdőben, ahol egy kis kunyhóban élt.

Kiemelt kép: 1996. április 4-én készült fotó a Montana állambeli Helena bíróságára érkező, Unabomber néven elhíresült Theodore Kaczynskiról, aki 1978 és 1995 között több mint egy tucat bombatámadással három embert megölt és huszonhármat megsebesített az Egyesült Államokban. Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő 81 éves Kaczynski holttestét 2023. június 10-én találták meg cellájában az észak-karolinai börtönkórházban. Az Unabomber elnevezés rövidítést takar, amit a nyomozók adtak neki, és ami egyetemi és repülőgépes robbantót jelent (Fotó: MTI/AP/John Youngbear)

Forrás: New York Post

Ajánljuk még