Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Éles gazdasági irányváltás történik Törökországban?

| Szerző: hirado.hu
Meglepő fordulat körvonalazódik a török gazdaságban. Megeshet, hogy Erdogan az újabb választási győzelmét követően beadja a derekát, és szakít az unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikai irányvonalával. A piacbarát pénzügyminiszter visszatérése, és az amerikai nagybankoknál hosszú ideig tevékenykedő új (női) jegybankelnök kinevezése, valamint az erre adott nemzetközi reakciók legalábbis erre engednek következtetni.

Az elnökválasztás megnyerése után Recep Tayyip Erdogan komoly átalakításokba kezdett, ami talán leginkább a gazdaságpolitika terén érhető tetten. Igaz, egyelőre elsősorban csak a szféra irányításáért felelős szakemberek kinevezéséből következtethetünk arra, hogy más szelek fújnak Ankarában. Tény, hogy a török elnöknek komoly feladatot kell megoldania: egyik legfontosabb választási ígérete az infláció megfékezése és a líra stabilitásának visszaállítása volt.

Nyugati szakértők szerint az infláció főként azért szabadult el Törökországban, mert Erdogan makacsul ragaszkodott unortodox gazdaságpolitikájához. A begyűrűző gazdasági problémák és az áremelkedés közepette a török jegybank nem emelte, hanem egyenesen csökkentette a kamatlábat (19 százalékról 8,5 százalékra), ugyanis Erdogan tartott attól, hogy a gazdaság recesszióba fordulhat, amennyiben rábólint a kamatlábemelésre. Meg kell jegyezni, hogy az évek óta tartó pénzromlás furcsamód jót tett a turizmusnak és az exportnak is, azonban

a török társadalom életszínvonalát jelentősen megtépázta, ugyanis szinte elpárologtak megtakarításaik, az élet pedig jócskán megdrágult.

Kapcsolódó tartalom

2022 októberében ért csúcsra az infláció, mintegy 85,5 százalékon, majd lassulásnak indult, és 2023 márciusában 50 százalék körülire süllyedt, ugyanakkor az élelmiszerek tekintetében még ekkor is közel 70 százalékos volt a drágulás mértéke. A török szakszervezeti szövetség adatai szerint a szegénységi küszöb az országban tavaly decemberben 26 ezer lírára emelkedett, holott ez az összeg egy évvel korábban még csak 13 ezer líra volt.

A nyilvánvaló problémák kezelése gyanánt többször is szóba került, hogy a Nemzetközi Valutaalap nagy összegű pénzügyi segítséget folyósítson Törökországnak, ám az IMF ezt mindvégig ahhoz kötötte, hogy Erdogan szakítson a már említett sajátos gazdaságpolitikai felfogásával. Mivel ez nem következett be, a pénzfolyósítás is elmaradt. Mindeközben a nyugati tőke is kezdett elfordulni a törököktől az instabil környezetre hivatkozva.

Most sokan úgy vélik, hogy Erdogan mégiscsak visszatérhet a „hagyományos” pénzügyi- és gazdaságpolitikához.

Június elején kiderült, az új kormányban a legfontosabb gazdasági tárcát (kincstári és pénzügyi minisztérium) a külföldi befektetők egyik bizalmasa, az amerikai Merrill Lynch befektetési bank egykori kötvénypiaci stratégája, Mehmet Simsek kapta meg. Simsek korábban többször szolgált már pénzügyminiszterként.

Mehmet Simsek török pénzügyminiszter. (Forrás: Wikipédia)

A közgazdász a beiktatási ünnepségen úgy fogalmazott, hogy az új kormány fő célja a szociális biztonság visszaépítése lesz.

Az átláthatóság, a következetesség, a kiszámíthatóság és a nemzetközi normák betartása lesznek az alapelveink e cél elérésében

– fogalmazott Simsek. Hozzátette, elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába. A szabályokon alapuló, kiszámítható török gazdaság lesz a kulcs a kívánt jólét eléréséhez, mondta. A régi-új miniszter azt is kifejtette, hogy a török gazdaság számára létfontosságú, hogy középtávon ismét egyszámjegyűre csökkenjen az infláció, és hogy felgyorsuljon a strukturális átalakulást, amely csökkenti a folyó fizetési mérleg hiányát. A fiskális politika és a strukturális reformok támogatni fogják a török központi bankot az infláció csökkentésében – hangsúlyozta Simsek.

Kapcsolódó tartalom

Hogy a jegybank is megfelelő módon legyen menedzselve és tudjon igazodni a változásokhoz, Erdogan pénteken új elnököt nevezett ki az élére. A csaknem két évtizedes egyesült államokbeli pénzügyi tapasztalattal rendelkező, 41 éves Hafize Gaye Erkan személyében először lesz női vezetője a török központi banknak.

Az új jegybankelnök közel egy évtizedet dolgozott a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál, majd a First Republic Bank társ-vezérigazgatója volt. Mintegy másfél évvel a San Franciscó-i székhelyű pénzintézet csődje előtt távozott posztjáról.

Hafize Gaye Erkan. (Forrás: YouTube/TRT World)

Nem meglepő módon a piacok Simsektől és Erkantól várják, hogy a török gazdaság visszatérjen a „helyes irányhoz”.

A Goldman Sachs közleménye meg is jegyezte például: „azt gondoljuk, hogy Mehmet Simsek kinevezése a pénzügyminiszteri posztra növelheti annak esélyét, hogy Törökország pénzügyi politikája egyre inkább ortodox irányba fordul”. Amennyiben Simsek új, saját csapatot hoz létre a kulcsfontosságú gazdasági portfólióban, akkor „elég erős kontrollt gyakorolhat majd a gazdaságpolitika felett”, fejtette ki Timothy Ash, a BlueBay Asset Management vezető elemzője. „A török gazdaságnak esélye nyílt arra, hogy visszatáncoljon a szakadék széléről” – tette hozzá.

Mások ugyanakkor egyelőre szkeptikusan állnak a személyi cserékhez. „Mehmet Simsek nem hajthat végre teljes fordulatot, legfeljebb megpróbálhat javítani a trenden” – fogalmazott a Teneo nevű tanácsadó cég kutatási igazgatója. Wolfango Piccoli, aki szerint ha Simsek és Erkan jelentősen el akarnak térni attól, amit Erdogan helyesnek tart, akkor könnyen komoly feszültség alakulhat ki a felek között.

Liam Peach, a londoni Capital Economics munkatársa pedig úgy vélekedett, feltehetően Simsek csak úgy vállalta el a miniszteri pozícióit, hogy nagyobb beleszólást követelt magának a monetáris politika terén, ám szerinte

„meglepetés lenne”, ha Erdogan teljes mértékben lemondana az irányításról.

Úgy véli, a mostani kinevezéseknek még „politikai intézkedésekké kell válniuk” ahhoz, hogy a befektetők biztosak lehessenek abban, hogy ez az ortodoxia irányába történő elmozdulás valódi.

A török jegybanki soron következő kamatdöntő ülésére egyébként június 22-én kerül majd sor.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Getty Images)

Ajánljuk még