Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Több ezer embert evakuáltak a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánjának közeléből

A Fülöp-szigeteki hatóságok pénteken több mint tízezer ember evakuálását kezdték meg az ország keleti részén fekvő, Albay tartományban található Mayon vulkán környékéről kitörésveszély miatt – közölte a Fülöp-szigetek vulkanológiai és szeizmológiai intézete (Phivolcs) pénteken.

Az intézet jelentése szerint a tökéletes kúp alakjáról ismert vulkán a csúcson lévő lávakupolák összeomlásának következtében piroklaszt sűrűségárt idézett elő, amely forró hamu, por és törmelék hömpölygő keveréke.

„Tegnap éjjel megfigyelhető volt egy, a Mayon vulkán csúcsán újonnan képződött folyékony halmazállapotú láva okozta fényjelenség, valamint a hegyoldalról legördülő izzó sziklaomlás”

– olvasható az intézet pénteki közleményében. A Phivolcs tájékoztatójában foglaltak szerint a Mayon a vulkánkitörési index alapján hármas riasztási fokozaton áll, ami azt jelenti, hogy a tűzhányó heteken, de akár napokon belül is kitörhet.

„Amennyire csak lehetséges, szeretném fenntartani azt, hogy a tartományban eddig egyetlen halálos áldozat sincs, remélem sikerül a lakosságot biztonságos helyre evakuálni”

– mondta Albay kormányzója, Edcel Greco Lagman az esetleges kitöréssel kapcsolatos rendkívüli ülésen csütörtökön.

A főváros, Manila közelében található Taal vulkán is aktivitás jeleit mutatta a múlt héten, amikor háromezer méter magasra emelkedő gőzoszlopokat lövellt ki fő kráteréből. Emiatt vulkáni szmog alakult ki a térségben, és a hatóságok a lakosokat maszk viselésére szólították fel.

Kiemelt képünk: Teherautóval menekítik a lakosokat a Mayon tűzhányó várható kitörése miatt a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától mintegy 330 kilométerre, délkeletre fekvő Daraga városból 2023. június 9-én. A veszélyzónából mintegy húszezer lakost evakuáltak. (Fotó: MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Ajánljuk még