Aktuális

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdogan török elnök

Svéd migrációs miniszter: Az uniós tagállamok kötelező szolidaritási mechanizmust vezetnének be az új migrációs csomagban

Az uniós tagállamok elfogadták tárgyalási álláspontjukat az Európai Unió új migrációs és menekültügyi csomagjával kapcsolatban, amely a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le – jelentette be Maria Malmer Stenergard, a soros EU-elnök Svédország migrációs ügyekért felelős minisztere csütörtökön Luxembourgban.

Maria Malmer Stenergard, a tagországok belügyminisztereinek ülését követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: a tárgyalási álláspontként elfogadott új migrációs csomag és a menekültügyi eljárásról szóló rendelet egyebek mellett biztonságot teremt a menekültstátusztért folyamodók számára és megkönnyíti a tagállamok illetékes hatóságainak munkáját is.

A csomag a migráció frontországainak megsegítésére kötelező szolidaritási mechanizmust fektet le, ami hosszú távú megoldást jelent a migráció kezeléséhez.

A mechanizmus lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy válasszanak a szolidaritás különböző formái közül, nagy rugalmasságot biztosítva az eltérő igényekkel rendelkező tagállamok számára.

Kiemelte: a jogszabályok segíteni fogják az uniós maradásra nem jogosult migránsok visszaküldését hazájukba; a visszaküldés célországának meghatározása a nemzetközi joggal összhangban történik.

Kapcsolódó tartalom

A csomag intézkedéseket tartalmaz a migránsok tagállamok közötti illegális mozgásának csökkentésére, lefekteti továbbá a migráció legális útjainak lehetőségét is. Ez egyebek mellett segíteni fogja a munkavállalás céljából Európába vágyakozók hozzáférését az uniós munkaerőpiachoz – mondta.

Az új uniós migrációs csomag és a menekültügyi eljárásról szóló rendelet, mely megtárgyalásra vár az Európai Parlamenttel, minden elemében tükrözi az európai értékeket és teljes mértékben megfelel az uniós jogszabályoknak

– tette hozzá a svéd miniszter.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a sajtóértekezleten „rendkívül jelentős lépésnek” nevezete a migrációs és menekültügyi paktum tanácsi elfogadását, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan megkezdődhetnek a háromoldalú tárgyalások az uniós tanács, az Európai Bizottság és Európai Parlament tárgyalói között a csomag végleges elfogadása érdekében.

Ajánljuk még