Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Semjén: Emberi és hazafias kötelesség a kárpátaljai hadifoglyok Magyarországra szállítása

Emberi és hazafias kötelességnek nevezte Semjén Zsolt egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért is felelős miniszterelnök-helyettes pénteken az atv.hu-nak, hogy koordinálásával szállítottak tizenegy kárpátaljai hadifoglyot Magyarországra.

Az index.hu írt arról az Orosz Ortodox Egyház közleménye alapján, hogy „Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett, kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították”.

Kapcsolódó tartalom

Semjén Zsolt az atv.hu megkeresésére azt mondta: mindez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt, ezek az emberek a szabadságukat ennek köszönhetik.

„Ez emberi és hazafias kötelességem”

– fogalmazott.


Az atv.hu értesülése szerint az ügy koordinációját Semjén Zsolt mint egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterelnök-helyettes látta el, és mindez illeszkedik Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójához. Egyházi keretek között zajlott az akció, kárpátaljai magyarokról van szó – erősítették meg a portálnak.

Kapcsolódó tartalom

A hadifogoly-szállításban közreműködött a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: arra kaptak felkérést, hogy emberek életének megmentésében vegyenek részt.

A szervezet, mint az elmúlt három évtizedben is minden alkalommal, amikor lehetősége nyílt rá, eleget tett küldetéséből adódó feladatainak. A rájuk bízott emberek védelme érdekében jelenleg nem áll módukban több információt közzétenni – közölték.

A kiemelt kép forrása: Semjén Zsolt hivatalos Facebook-oldala

Ajánljuk még