Aktuális

Mindenkit kimentettek a 300 méter magasan rekedt felvonóból Pakisztánban

Republikánus elnökjelölt-aspiráns: Az USA-ra a legnagyobb fenyegetést a kínai–orosz szövetség jelenti

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államok hadseregére nézve a kínai– szövetség jelenti a legnagyobb fenyegetést” – fogalmazott egy amerikai csatorna műsorában Vivek Ramaswamy, aki jelenleg a legfiatalabb aspiráns a republikánus elnökjelöltségért futó politikusok között.

A végső republikánus elnökjelöltségért is harcba szálló Vivek Ramaswamy indiai származású vállalkozó volt az ABC csatorna Ezen a héten című műsorának vendége, ahol az Egyesült Államok jövőjét illető elképzeléseiről, valamint az orosz–ukrán háború lezárásának lehetőségeiről beszélt, mellyel kapcsolatban elnöksége idején országa érdekeit helyezné előtérbe.

Az amerikai elnök feladata az, hogy az amerikai érdekeket érvényesítése” – mondta Vivek Ramaswamy, aki szerint az Egyesült Államoknak Ukrajnát jelentős engedmények megtételére kell kényszerítenie az orosz fél javára, ezáltal az Egyesült Államok jobban képes lesz a Kína okozta fenyegetettségre koncentrálni.

A vállalkozó kiemelte,

„az Egyesült Államok hadseregére nézve a kínai–orosz szövetség jelenti a legnagyobb fenyegetést, ugyanis azáltal, hogy a harcok tovább folynak, és Ukrajna továbbra is fegyvereket kap, Oroszországot Kína kezére játsszuk”.

Vivek Ramaswamy, a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó amerikai üzletember kampánygyűlése a New Hampshire állambeli Bedfordban 2023. május 2-án. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Mi vezethet a békéhez?

Én véget vetnék a háborúnak, ha cserébe Oroszország pedig kihátrálna a Kínával kötött megállapodásból” – tette hozzá Vivek Ramaswamy.

A műsorvezető erre felvetette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem lehet megmondani, hogy mit csináljon, továbbá egy korábbi kijelentésére is emlékeztette vendégét, aki szerint Ukrajnának át kellene adnia Donbasz térségét. A műsorvezető azonban ezt az elképzelést az oroszok megjutalmazásaként értékelte.

Szerintem azt kell tennünk, hogy az ukrajnai háborút olyan békés feltételekkel fejezzük be, amelyek igenis tesznek néhány jelentős engedményt Oroszország felé, átadva az oroszok által kontrollált területeket, amely egy olyan megállapodásban ölt testet, mint ami a koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezményhez hasonló, (…) azonban Ukrajna vélhetően erre nem lenne hajlandó.

Vivek Ramaswamy továbbá egy állandó kötelezettségvállalást is említett, amely nem engedné meg, hogy Ukrajna belépjen a NATO szövetségébe, ezzel szemben cserébe pedig Oroszországnak ki kell lépnie a Kínával kötött szerződéséből és közös katonai megállapodásból.

Tajvan kérdése is felmerült

Ramaswamy szerint ha Kína és Tajvan közötti ellentét még inkább kiszélesedik,

akkor az Egyesült Államok nem akar egyszerre két nukleáris szuperhatalommal egyidejűleg konfliktusba kerülni, azonban ha Oroszország már nem áll Kína mögött és ez fordítva is igaz, akkor az USA előnyösebb helyzetbe kerülhet.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Vivek Ramaswamy, a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó amerikai üzletember kampánygyűlése a New Hampshire állambeli Bedfordban 2023. május 2-án. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Ajánljuk még