Aktuális

Porig égett egy családi ház, egy ember meghalt

Putyin: Az ukrán támadás elkezdődött, Kijev bevetette a stratégiai tartalékokat

Megkezdődött az ukrán támadás, amit az is bizonyít, hogy Kijev bevetette a stratégiai tartalékokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szocsiban.

„Az ukrán csapatok a harci cselekmények egyik szakaszán sem érték el a céljaikat. Ez teljesen nyilvánvaló” – hangsúlyozta az államfő.

Kapcsolódó tartalom

Méltatta az orosz hadsereg harci teljesítményét és azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban jelentős, a „klasszikus” mutatót meghaladó veszteségeket szenvedtek el, amely a támadó fél esetében három az egyhez arányú.

„Nem fogom most elmondani a számokat, de mély benyomást keltenek”

– fogalmazott Putyin.

Megjegyezte, hogy noha eddig az összes ukrán kísérlet kudarcot vallott, a “kijevi rezsim” csapatainak támadási potenciálja még megmaradt. Elismerte, hogy az orosz hadseregnek több korszerű fegyverre van szüksége, és rámutatott, hogy a hadiipar képes növelni a kapacitását.

Putyin az elmúlt évek tragédiáért a “kijevi rezsimet” tette felelőssé, amely “hatalmának elsődleges forrása államcsíny”.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők nagyhatótávolságú, tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel végrehajtott csoportos csapással külföldi lőszert, fegyvert és haditechnikát – egyebek között drónokat – tároló raktárakat semmisítettek meg az éjszaka folyamán Ukrajna területén.

Kapcsolódó tartalom

A tábornok szerint az összes kijelölt létesítményt eltalálták, a csapások pedig megakasztották az ukrán erők utánpótlását a hadműveleti területen. Azt mondta, hogy a megsemmisített létesítményekben drónokat is raktároztak.

Beszámolója szerint az orosz erők több, páncélosokkal támogatott ukrán támadást vertek vissza a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja megyében. Mint mondta, az ukrán erők itt mintegy 680 katonát, valamint egyebek között 35 tankot, 11 gyalogsági harcjárművet, 19 páncélozott harcjárművet, hat járművet, köztük három Hummert és egy francia gyártmányú CAESAR önjáró löveget veszítettek.

Kapcsolódó tartalom

Donyeck körzetében, ahol a leghevesebb harcok Konasenkov szerint Avdijivkánál és Marjinkánál folytak, mintegy 410 ukrán katona esett el, továbbá megsemmisült négy tank, nyolc gyalogsági harcjármű, hét jármű, egy amerikai M777-es tarack, valamint egy Mszta-B tarack.

A szóvivő azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők embervesztesége más frontszakaszokon további mintegy 150 ember volt. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között említett meg egyebek mellett egy MiG-29-es és egy Szu-25-ös harci gépet – ezzel a háború kezdete óta megsemmisített ukrán repülőgépek száma az orosz nyilvántartás szerint elérte a 440-et -, egy kommunikációs központot, két vezetési- és megfigyelőpontot és egy lőszerraktárat.

Kapcsolódó tartalom

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség katonai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a zaporizzsjai nukleáris erőműnél három ukrán csapásmérő drónt kényszerítettek leszállásra rádióelektronikai eszközökkel. Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Kapcsolódó tartalom

Az oroszországi Voronyezsben három civil szenvedett könnyebb sérüléseket annak következtében, hogy robbanóanyagot szállító drón csapódott egy többemeletes lakóházba. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az eszközt lelőtték, az incidensben pedig annak jelét vélte felfedezni, hogy Ukrajna folytatja a polgári célok elleni támadásokat.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója azt írta, hogy a régióban az elmúlt nap alatt három civil sérült meg ukrán belövések következtében.

Jevgyenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója a Telegram-csatornáján közölte, hogy letették az esküt a régió “népi milíciájának” első tagjai. Az új fegyveres testület a rendőrséggel és a hadsereggel együtt fog részt venni a járőrözésben és a közrend fenntartásában.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz külügyminisztérium pénteken bekérette a moszkvai japán nagykövetet, és tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Tokió páncélozott járművek és katonai terepjárók szállítását kezdi meg Ukrajnának. A diplomatának kifejtették, ez a lépés a harci cselekmények eszkalációjához és a “kijevi rezsim” által okozott emberi áldozatok számának további növekedéséhez vezet, a japán kormánynak pedig fel kell készülnie arra, hogy osztozzon a felelősségben a polgári lakosok haláláért, egyebek között Oroszország határ menti régióiban. Moszkva Tokió értésére adta, hogy az ilyen lépések nem maradhatnak súlyos következmények nélkül.

A kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Alekszej Nyikolszkij

Ajánljuk még