Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Megközelítette 2015 óta az egymilliót az illegális határátlépési kísérletek száma

| Szerző: hirado.hu
Folyamatos a migrációs nyomás Magyarország déli határán, az elmúlt öt nap alatt több mint 1700 illegális migránssal szemben kellett intézkedniük a magyar hatóságoknak. 2015 óta pedig a határsértők száma megközelítette az egymilliót. Ráadásul a migránsok és az embercsempészek egyre erőszakosabban lépnek fel: idén már több mint ötvenszer érte támadás a járőröket vagy a gépkocsijukat, és tucatszor lehetett lövéseket is hallani.

Fegyveres, maszkos migránsok a legdurvább módszerekkel, csoportosan támadják a magyar határt, lövöldöznek, fejszét dobálnak. Létrákon, alagutakon, bármi áron, de próbálnak hazánk területére jutni. A migrációs válság kezdete óta özönlenek az illegális migránsok.

Tömegek jöttek 2015-ben és azóta is, Magyarország azonban védi Európa határait. Rekordgyorsasággal épült meg a biztonsági határzár, mostanra már 165 kilométer hosszú és a héten befejezték a megerősítését is. Egy méterrel magasabb lett a drótkerítés, hogy létrával se lehessen rajta átmászni.

Idén már csaknem ötvenötezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a magyar hatóságok, a többség Szerbia felől érkezett.

Kapcsolódó tartalom

Folyamatosan ropognak a fegyverek Szabadkán

Razziáznak és éjjel-nappal járják az utcákat a rendőrök Horgoson. Feszült a helyzet, mióta tavaly novemberben illegális bevándorlók több csoportja a város központjában lövöldözött. „A rendőrök folyamatosan szedik össze őket, hogyha valahol találkoznak velük, de a faluszéli tanyákban azért még előfordulnak sajnos, és a taxikat is lehet látni, hogy hozzák-viszik őket” – fogalmazott egy helyi lakos.

Folyamatosan ropognak a fegyverek Szabadkán, a makkhetesi erdőben is. Tavaly júliusban leszámolás történt a migránsok között. Többen súlyosan megsérültek, az összecsapásban egy ember meghalt, azóta a lövöldözések rendszeressé váltak, a helyiek félelemben élnek. „Tegnap este is volt lövöldözés, hallottuk. Sajnos rendőröket nem láttunk, de a lövöldözést hallottuk. Mintha szilveszterezés lett volna, olyan hangzavar volt” – mondta egy másik lakos.

A helyzet évek óta változatlan: a magyar határt is érintő nyugat-balkáni útvonalon próbálnak meg a legtöbben bejutni az Európai Unió területére.

A Frontex adatai szerint a Földközi-tengeren folyamatosan erősödik a migrációs nyomás: Olaszországban például az év első hónapjaiban az illegális határátlépések száma átlépte a rekordnak számító 2016-os szintet. Ezt mutatja az is, hogy ezen a héten volt olyan nap, amikor Lampedusánál néhány óra alatt ötszáz migráns ért partot.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Ajánljuk még