Aktuális

István, a király – itt visszanézheti a 40 éves rockopera ünnepi előadását

Kuba szerint hazugság, hogy kínai kémközpont épülne a szigetországban

Alaptalannak és hazugságnak minősítette a kubai külügyminiszterhelyettes helyi idő szerint csütörtökön azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Kína és Kuba között megállapodás született, amelynek értelmében kínai kémközpont épülhet a szigetországban.

„A The Wall Street Journal című amerikai lap június 8-án olyan alaptalan és hazug információt közölt, hogy katonai megállapodás jött létre Kuba és Kína között állítólagos kémközpont építéséről” – jelentette ki Carlos Fernández de Cossio újságírók előtt Havannában.

„Kuba minden idegen katonai jelentlétet visszautasít Latin-Amerikában, beleértve a számos amerikai támaszpontot és katonát a térségben”

– szögezte le a külügyminiszterhelyettes.

Kapcsolódó tartalom

A The Wall Street Journal arról írt, hogy

titkos megállapodás jött létre Havanna és Peking között, melynek értelmében Kína jelhírszerző bázist állíthat fel Floridától mintegy 200 kilométerre, ahol több jelentős amerikai katonai támaszpont is található.

A lap szerint Kína cserébe több milliárd dollárt utal át Kubának.

A CNN amerikai hírtelevízió hírszerzési forrásokra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy az amerikai hatóságokat az elmúlt hetekben szereztek tudomást a megállapodásról, de azt egyelőre nem tudni, hogy megkezdődött-e már a kínai kémközpont építése.

John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője elmondta, hogy látta a The Wall Street Journalben megjelent információkat, amelyeket pontatlannak nevezett.

„Annyit mondhatok, hogy kormányunk az első pillanattól aggodalommal figyeli a kínai befolyásszerzési kísérleteket a világban, különösen ezen a féltekén és ebben a térségben. Nagyon közelről figyeljük az eseményeket”

– jelentette ki Kirby az MSNBC amerikai televíziócsatornán.

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője szintén arról beszélt napi sajtótájékoztatóján, hogy a védelmi tárcának nincs tudomása semmilyen kínai hírszerző bázis építéséről Kubában.

„A rendelkezésünkre álló információink szerint ez az értesülés téves” – hangoztatta Ryder. A törvényhozás hírszerzési bizottságában helyet foglaló amerikai szenátorok mindazonáltal mélyen nyugtalanítónak nevezték a lap értesüléseit.

„Határozottan ki kell jelentenünk, hogy elfogadhatatlan, hogy kínai hírszerző központ létesüljön 160 kilométerre Floridától és az Egyesült Államoktól”

– tudatta közleményében Mark Warner demokrata és Marco Rubio republikánus szenátor.

A hidegháború idején a Szovjetunió rendelkezett jelhírszerző állomásokkal Kubában, és 1962-ben az egész világot a nukleáris háború szélére sodorta, hogy Havanna és Moszkva arról állapodott meg, hogy a Szovjetunió csapásmérő fegyvereket telepít a szigetországba.

Ajánljuk még