Baleset

Hármas karambol történt a fontos budapesti főúton – négy sávot lezártak

Az ukránok bevetették, az oroszok másnap kilőtték az első Leopard harckocsit – videó!

| Szerző: hirado.hu
Az ukránok szerdán bevetették a Németországtól kapott Leopard 2A4-es tankok első példányait, amelyek közül legalább egyet máris megsemmisített az orosz nehéztüzérség – számoltak be német források.

Az ukrán hadsereg megkezdte a március óta tervezett nagyszabású offenzíváját, melynek célja az orosz megszállás alatt lévő déli és keleti területek visszafoglalása. A kijevi hadvezetés szinte naponta sikerekről számol be Bahmut, Donyeck, Zaporizzsja és Mariupol környékéről – amelyeket azonban az orosz védelmi minisztérium jellemzően még aznap cáfol.

Kapcsolódó tartalom

Az orosz nehéztüzérség először csütörtökön semmisített meg egy Leopard 2A4-es harckocsit – az első példányt a 18 darabos kontingensből, amelyet Berlin küldött Kijevnek –, és amelyet az ukrán hadsereg előző nap, szerdán vetett be először a délkelet-ukrajnai Orihiv környékén.

Az eseményről készült videófelvételt a német RTL és az Ntv hírcsatornák mutatták be csütörtökön, ami arra utal, hogy mindkét televízió szakértői hitelesnek találták a képsorokat.

A minden bizonnyal a dél-ukrajnai Zaporizzsja régióban, Novopokrovka közelében készült felvételeken nehéz harckocsik csapnak össze

írja az Ntv hírtelevízió hírportálja.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter csütörtöki hadijelentésében nyolc Leopard harckocsi kilövését jelentette be, abban azonban még az orosz katonai bloggerek is egyetértenek, hogy a miniszter által idézett szám valószínűleg túlzó. A bloggerek szerint legfeljebb egy-két német harckocsi válhatott eddig az orosz T–80-asok áldozatává.

Kapcsolódó tartalom

A nyugati szövetségesek közül Németország szállította a legtöbb harckocsit – összesen 18 darab Leopardot – Ukrajnának. A német hadsereg ezredese, Markus Reisner az Ntv-nek megerősítette: „Amikor az első Leopard harckocsik (…) begördülnek a csatatérre, az biztos jele annak, hogy az ukrán offenzíva megkezdődött.”

A kiemelt kép illusztráció: Leopard 2A6 harckocsi (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Ajánljuk még