Aktuális

Minisztérium: elindult az új agrártámogatási honlap

Ukrajna nemzetközi segítséget kért az árvízhelyzet megoldásához, Moszkva és Kijev továbbra is egymást vádolja

Legkevesebb öt áldozata van a Herszon megyei árvizeknek Ukrajnában. A keddi gátszakadás után a Dnyeper folyó völgyét tíz Balatonnak megfelelő mennyiségű víz árasztotta el. A folyó két oldalán az ukrán és az orosz hatóságok két napja az emberek kimenekítésén dolgoznak. A legnagyobb kihívást az ivóvíz hiánya jelenti. Az orosz és az ukrán vezetés továbbra is egymást egymást teszi felelőssé a katasztrófáért.

Már csak a fák lombkoronája és a házak teteje látszik ki a vízből a dél-ukrajnai Herszonban. A felrobbantott duzzasztógát következtében a Dnyeper-parti megyeszékhelyen teljes városrészek váltak lakhatatlanná. Az ukrán hatóságok szerint bár a korábbinál lassabb ütemben, de a vízszint továbbra is emelkedik. Aki tehette, már a keddi katasztrófát követő órákban elmenekült. Sokakat azonban teljesen kiszolgáltatottan ért az ár. Nekik az ukrán mentőcsapatok érkezéséig kellett várni. Az emberek felfújható gumicsónakokban közlekednek az elárasztott házak között. Van, aki többször is fordul, hogy az önkéntesek segítségével megpróbálja kimenteni az értéktárgyait.

Kapcsolódó tartalom

„Ez a város egyik legszebb része. Mindig boldog voltam itt, de öregkoromra megkaptam a háború ajándékát. Nem tudok tőle enni, nem tudok aludni, és most már a lakásomba sem tudok bemenni” – mondta egy idős asszony.

Ukrán közlés szerint

a folyó két oldalán összesen negyvenkétezer embert veszélyeztet az árvíz. A legnagyobb problémát az ivóvíz hiánya jelenti.

Az ukrán elnök szerda esti videóüzenetében nemzetközi segítséget kért.

„Az orosz terrortámadás nemzetközi szinten azonnali válaszlépést igényel. Minden ember halála a nemzetközi segélyszervezetek kudarca. Ha például a Vöröskereszt nincs jelen a katasztrófazónában, az olyan, mintha egyáltalán nem is létezne, és alkalmatlan a feladata ellátására” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A Dnyeper túloldalán is rendkívül súlyos az árvízhelyzet. Az orosz ellenőrzés alatt álló Korszunkában sem látni szárazon maradt házakat. Az orosz hatóságok szerint csütörtök reggelig már mintegy 4300 embert menekítettek ki a térségből.

Kapcsolódó tartalom

A pusztítás mértéke a legújabb, csütörtökön közzétett műholdfelvételekről látható igazán. Az orosz állami hírügynökség szerint csak az általuk ellenőrzött területen több mint 14 000 lakóházat öntött el az ár. Az orosz vezetés szerint mindezért Ukrajna a felelős.

A gátszakadást megelőző napon a kijevi vezetés megemelte a kahovkai gát vízszintjét, ezután pedig támadást intéztek a létesítmény ellen. Az ukrán vezetők pontosan tisztában voltak vele, mekkora katasztrófát fognak okozni, mégis végrehajtották ezt a terrorcselekményt” – mondta Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács vezetője.

Szakértők szerint bár a megsemmisült víztározó látta el hűtővízzel a zaporizzsjai atomerőművet, a reaktorok egyelőre biztonságban vannak. Ennek ellenére az eset megnövekedett biztonsági kockázatot jelent, ezért a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte: egy új, a korábbinál nagyobb számú ellenőrzőcsoportot küldenek a helyszínre.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: A Herszon megyei Nova Kahokva víztározójának súlyosan megrongálódott gátja (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Ajánljuk még