Aktuális

Tűz ütött ki egy fővárosi kórház udvarán

Továbbra is az emberkereskedelem egyik cél- és tranzitországa Szlovénia

Szlovénia továbbra is az emberkereskedelem egyik cél- és tranzitországa – derült ki az emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó tárcaközi munkacsoport 2022-es jelentéséből.

A kormány által csütörtökön elfogadott jelentés kitér az ügyészség és a rendőrség munkájára is, amely tavaly hat emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmény kapcsán 25 gyanúsítottal foglalkozott, és 19 áldozatot azonosított.

Kolumbiai, venezuelai és szlovén állampolgárokat prostitúció vagy kényszerházasság áldozataként, míg több indiai férfit emberkereskedelem potenciális áldozataként vettek nyilvántartásba.

A rendőrség 1844 esetben járt el munkaerő-kizsákmányolás ügyében, ami közel 36 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest.

Az államügyészség két alkalommal nyújtott be nyomozati kérelmet emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények gyanújával, de nem emelt vádat. Az elmúlt évben sem született emberkereskedelemmel kapcsolatos ítélet.

Kapcsolódó tartalom

Ami a munkaügyi felügyeletet illeti, a jelentés rámutatott, hogy az ellenőrök 27 esetben állapították meg a külföldiek foglalkoztatásáról, önálló vállalkozói tevékenységéről és munkavállalásáról szóló törvény megsértését, ami eggyel több, mint 2021-ben.

A legtöbb jogsértés (18) azzal függött össze, hogy a munkáltatók olyan munkakörben végeztettek munkát a külföldiekkel, amelyre nem kaptak engedélyt.

A pénzügyi igazgatás 66 olyan munkáltatót talált, akik illegálisan foglalkoztattak nem uniós állampolgárokat, főként az építőiparban, a vendéglátásban és a feldolgozóiparban. Ez 50 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A jelentés szerint az emberkereskedelem áldozatainak kizsákmányolásában a kényszermunka felismerése továbbra is kihívást jelent. Ezért jelenleg folyik az emberkereskedelem és a bűncselekményben megfogalmazott egyes tényállási elemek jogi fogalmának elemzése a külföldön alkalmazott jogszabályokban.

Ajánljuk még