Aktuális

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdogan török elnök

Origo: Akár atomháborúhoz is vezethet, ha a nyugati döntéshozók útmutatónak veszik Soros György javaslatait

Akár atomháborúhoz is vezethet, ha a nyugati döntéshozók útmutatónak veszik Soros György javaslatait – hívta fel a figyelmet az Origo azután, hogy a milliárdos spekuláns az ukrajnai háború folytatását sürgette. Soros György szerint az ukrán ellentámadás célpontjának a Krím félszigetnek kell lenni, ez azonban az elképzelhető legsúlyosabb orosz válaszcsapást válthatja ki.

Soros György terve akár atomháborút is kirobbanthat – erről ír az Origo abban a cikkben, amelyben a portál a magyar származású amerikai milliárdos ukrajnai háborúval kapcsolatos tervének lehetséges következményeit elemzi.  Soros György szerdán Project Syndicat nevű oldalán taglalta, hogy az eddig súlyos emberáldozatokkal járó harcok kimenetelének álláspontja szerint Ukrajna győzelmét kell hoznia.

„Úgy gondolom, hogy az ellentámadás sikeres lesz. A célpont a Krím félsziget lesz, az orosz haditengerészet központi bázisa” – jelentette ki Soros György.

Rémisztő, ha a nyugati baloldali vezetők és a brüsszeli bürokraták Soros György cikkét egyfajta útmutatóként kezdik kezelni – fogalmaz az írás kapcsán az Origo. A portál szerint a Krím elleni támadás az utolsó vörös vonalnak számítana az oroszok számára, és egy ilyen inváziót Moszkva úgy értelmezne, hogy veszélyben van Oroszország léte. Ez pedig azt jelenti, hogy a nukleáris doktrínájuk szerint atomfegyverhez kellene nyúlniuk.

Kapcsolódó tartalom

A háborúról szóló írásban Soros György arról ír, hogy az ukránoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a Krímet elzárják az ivóvíz elől, beleértve a polgári lakosságot, köztük nőket és gyerekeket is – hívja fel a figyelmet az Origo, hozzátéve, hogy az okfejtés új megvilágításba helyezi a Nova Kakhovka-i vízerőmű gátjának felrobbantását is.

Az Origo szerint mindeközben Soros György fia is aktivizálta magát.

Alexander Soros kedden a Twitteren tett közzé egy fotót, amelyen az Egyesült Államok alelnökével, Kamala Harrisszel szerepel. Csakhogy az nem derült ki, miről egyeztetettek. A találkozó ugyanis nem szerepelt az alelnök nyilvános programjában, és hivatalának szóvivője sem válaszolt az üggyel kapcsolatos megkeresésekre

– írja az Origo.

A Soros-hálózat fehér házi befolyásáról korábban a New York Post is írt. Az amerikai lap szerint a milliárdosnak nagyobb befolyása van a Biden-féle vezetésre, mint bármelyik korábbi kormányzatra valaha. A Fox News azt is összeszámolta, hogy Soros György fia, Alex Soros apja képviselőjeként 2021 óta legalább 14 alkalommal járt a Fehér Házban.

A probléma egyik része, hogy az Egyesült Államok a háborúban hisz és nem tárgyalni, hanem győzni akar, ez pedig világra szóló pusztítást fog okozni – erről a Columbia Egyetem Fentartható fejlődési igazgatója beszélt az M1-nek adott exkluzív interjújában. Jeffrey Sachs úgy fogalmazott: a háború folytatása mögött az Egyesült Államok és lobbisták nyomásgyakorlása áll.

Kapcsolódó tartalom

„A szociális programokat visszavágta az USA, de a katonai költségeknél a határ a csillagos ég.

Ez egyrészt egy ideológia az Egyesült Államokban, miszerint a háború mindenek előtt való, másrészt pedig a lobbisták hatása, akik csilliárdokat keresnek a hadiiparon.

A fegyvereket pedig most éppen Ukrajnában próbálják ki. Ideológia és pénzügyi érdek egyszerre” – mondta a Columba Egyetem professzora, aki hozzátette: amíg senki sem mondja ki, hogy ennek véget kell vetni, addig a háború a nukleáris fenyegetettség és a további emberáldozatok irányába halad.

Kiemelt kép: Soros György magyar származású amerikai üzletember 2017. június 8-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Ajánljuk még