Rendkívüli

Hegymászási világrekordot állított fel egy nepáli férfi és egy norvég nő

Nem akar több migránst eltartani New York

| Szerző: hirado.hu
New York városa szerdán pert indított, amelyben az állam több mint harminc megyéjét azzal vádolja, hogy törvényt sértettek, mivel megakadályozták több száz migráns betelepítését.

A manhattani bíróságra benyújtott kereset szerint New York állam több mint harminc megyéje New York városát akadályozta abban, hogy az állam más részein található szállodákkal olyan szerződést kössön, amely lehetővé teszi a déli határon fekvő államokból érkező migránsok ideiglenes elhelyezését.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Egyesült Államok Mexikóval határos államainak kormányzói – többek között Greg Abbott texasi kormányzó –, közel ötvenezer migránst szállíttattak New Yorkba, egy olyan „menedékvárosba”, amely régóta büszke arra, hogy megvédi az illegális migránsokat a letartóztatástól és a kitoloncolástól.

A migránsok elszállásolása azonban sokba kerül, a metropolisz lakói ugyanis tavaly július óta több, mint 500 millió dollárt voltak kénytelenek elkölteni az újonnan érkezett migránsok ellátására, a teljes összeg jövőre várhatóan pedig a négymilliárd dollárt is meghaladhatja – ismerte be márciusban Kate Smart, a polgármester hivatalának szóvivője.

Kapcsolódó tartalom

New York városa a tömeges migráció következtében mér tavaly október elején szükségállapotot hirdetett ki és fenntarthatatlannak nevezte a helyzetet. A nagyváros továbbá a múlt hónapban közölte, naponta ötszáz migráns érkezik, ráadásul a határátkelők számának emelkedésére lehet számítani, ezért a metropolisz az állam más részeire is migránsokat fog telepíteni.

Harc a migránsok elhelyezése ellen

A New Yorkon kívüli megyék ennek okán számos eszközzel harcoltak a betelepítés ellen,

és akadályokat gördítettek a migránsok áthelyezése elé, többek között szükségállapotot hirdettek, vagy pedig megtiltották a szállodáknak, hogy ideiglenes szállást nyújtsanak a migránsok számára.

A Reuters hírügynökség értesülései szerint ezzel szemben legalább kilenc megye perelte be New York városát a migránsok áthelyezésének megakadályozása érdekében, mindemellett pedig a nagyvárossal szerződésben álló szállodaüzemeltetők is perre vitték az ügyet, szerintük ugyanis a megyék vezetése akadályozza üzleti tevékenységüket.

A New York városba érkező migránsok számára felállított sátrak Bronxban (Fotó: EPA/Justin Lane)

New York demokrata polgármestere szerint azonban városának nem egyedül kellene viselnie a terheket, mint fogalmazott:

ennek a pernek az a célja, hogy véget vessen az idegengyűlölő bigottságnak, és biztosítsa, hogy államunk egységesen cselekedjen.

A város a szerdán indított perben a megyék által kiadott rendeletek megsemmisítését és azok végrehajtásának megakadályozását kéri.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Közép-amerikai migránsok sétálnak egy migránskaravánban az Egyesült Államok határa felé a mexikói Escuintlában 2022. június 09-én (Fotó: EPA/Juan Manuel Blanco)

Ajánljuk még