Időjárás

Továbbra sem tervez nagyon bújócskázni a Nap, de ma könnyen meglepetést okozhat

Minden eddiginél drámaibb felvételek érkeztek az átszakadt ukrajnai gátról, több tízezer embert veszélyeztet a víz

Már legalább öt áldozata van a Herszon megyei árvizeknek Ukrajnában. A keddi gátszakadás után a Dnyeper folyó völgyét tíz Balatonnak megfelelő mennyiségű víz árasztotta el. Csütörtökön Volodimir Zelenszkij is a helyszínre látogatott. Az ukrán elnök nemzetközi segítséget kért. Közben az orosz és az ukrán vezetés változatlanul egymást teszi felelőssé a katasztrófáért.

Minden korábbinál drámaibb felvételek érkeztek az átszakadt kahovkai gátról. A drónkamerával készített képsorokon látható, hogy a lezúduló ár mocsárrá formálta át a tájat. A Dnyeper bal partján található, orosz ellenőrzés alatt álló települések gyakorlatilag teljesen víz alá kerültek. Helyenként már a házak teteje is csak alig látható.

Az ukrán hatóságok szerint a korábbinál ugyan lassabb ütemben, de a vízszint továbbra is emelkedik, és a folyó két oldalán összesen 42 ezer embert veszélyeztet az árvíz. A legnagyobb problémát jelenleg az ivóvíz hiánya jelenti.

Kapcsolódó tartalom

Az emberek felfújható gumicsónakokban közlekednek az elárasztott házak között. Van, aki többször is fordul, hogy az önkéntesek segítségével megpróbálja kimenteni az értéktárgyait.

„Ez a város egyik legszebb része. Mindig boldog voltam itt, de öregkoromra megkaptam a háború ajándékait. Nem tudok tőle enni, nem tudok aludni, és most már a lakásomba sem tudok bemenni” – mondta egy idős asszony.

A Dnyeper túloldalán az orosz mentőszolgálatok is folyamatosan dolgoznak a lakosok kitelepítésén. Csütörtök reggelig már mintegy 4300 embert menekítettek ki a térségből.

Az orosz állami hírügynökség szerint csak az álltaluk ellenőrzött területen több mint 14 ezer lakóházat öntött el az ár.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben azonnali segélynyújtásra szólította fel a nemzetközi segélyszervezeteket. Az ukrán államfő csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon megyébe ment, hogy személyesen is meggyőződjön a károkról, amiket Kijev szerint Oroszország idézett elő a gát felrobbantásával.

Moszkva szerint azonban a történtekért Ukrajna a felelős.

„A gátszakadást megelőző napon a kijevi vezetés egy feljebb levő gát megnyitásával megemelte a kahovkai gát vízszintjét, ezután pedig támadást intézett a létesítmény ellen. Az ukrán vezetők pontosan tisztában voltak vele, hogy mekkora katasztrófát fognak okozni, és mégis végrehajtották ezt a terrorcselekményt” – mondta Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács vezetője.

Kapcsolódó tartalom

A víztározó folyamatos kiürülése környezeti katasztrófák sorát okozza. A kiapadó mederben elpusztult halak százezrei láthatók.

„Itt vagyunk a víztározó partjánál, és amit látunk, az egy ökológiai katasztrófa. A gát felrobbantása után a vízszint olyan gyors ütemben kezdett csökkenni, hogy a halaknak nem volt elég ideje beljebb úszni. Nem hiszem, hogy nemzetközi segítség nélkül meg tudnánk birkózni egy ekkora csapással” – mondta egy környékbeli lakos.

Az ukrán miniszterelnök szerint azonban a térség ennél még sokkal súlyosabb hosszú távú környezeti hatásokkal néz szembe.

„A vízerőmű elpusztulása következtében legalább százötven tonna gépolaj szivárgott a folyóba, és fennáll az esélye, hogy további háromszáz tonna is a folyóba ürülhet. A régió teljes növény- és állatvilága veszélyben van, ezért kijelenthető, hogy a gát elleni támadás az emberiesség elleni bűncselekmény volt” – mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök egy nemzetközi gazdasági fórumon.

Szakértők szerint bár a megsemmisült víztározó látta el hűtővízzel a zaporizzsjai atomerőművet, a reaktorok egyelőre biztonságban vannak.

A megnövekedett biztonsági kockázat miatt azonban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egy új, a korábbinál nagyobb számú ellenőrző csoportot küld a helyszínre.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának súlyosan megrongálódott gátja a Dnyeper folyón 2023. június 6-án (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Ajánljuk még